Tuesday, November 10, 2009

tamat tapi belum selesai

bismillahirrahmanirrahim..

alhamdulillah.. hari ni berakhir sudah perjuangan ku dengan pen dan kertas [untuk sem ini].. perasaan lega dalam hati ibarat terlepas satu bebanan yang berat.. tapi lega tu bukan sepenuhnya lega .. bebanan tunggu result lagi menyeksakan rasa.. dan inilah putaran hidupku sebagai seorang tilmizah.. situasi ini akan aku alami sehingga tamat pengajian..

dalam banyak2 paper, [5 je pon], paper yang paling mengecutkan jantung ibarat tak nak kembang balik adalah paper nahu .. tak tau ape nak jadi .. kebetulan 2 3 hari sebelom exam nahu aku ade problem skit sampai aku tak dapat nak manage fikiran .. otak tak center skit.. huhu.. sampaila malam exam pon aku masih tak stabil.. baca memg x dapat catch up ape pon.. nasib baik ade member-member yang bleh discuss.. bincang2 past exam papers, dan nasib baik jugak exam petang, kiranya memang pagi tu baru aku pulun sungguh2 . berbekalkan yang dah bace skit untuk midterm2 sebelom ni n yang bincang ngan member2 plus yang aku pulun last minutes tu, aku melangkah ke dewan exam dengan hati yang tak de perasaan.. sungguh aku rasa macam otak kosong .. hanya doa je bersambung-sambung dalam hati.. belek je exam paper tu nak pengsan je rase.. ya Allah.. nape lain benar ghope soalan ustazah kali ni..ustazah da tukar style nampaknye.. selama ni bentuk soalan tak kan lari dari soalan2 midterm n soalan2 semester2 sebelum ni..memang cemas macam duk dalam flight yang nak terjunam..huhu.. ustazah.. nape la time saya jgk ustazah nk ubah selera .. [hehe..bg soalan kt ustazah plak :)] lepas tenung semua soalan dengan penuh kasih sayang, aku mula mengorak langkah mencorak tarian pena di atas warkah bisu itu.. hehe.. masa tu konsep tawakkal amat penting dan aku letakkan pada tempat yg tertinggi :) .. cuba sedaya upaya memerah otak mencari idea berdasarkan kefahaman yang ada .. [serius rasa mcm jawab paper add math time spm dulu] .. sampai la otak aku dah kering.. aku stop.. peristiwa seterusnya x wajar diceritakan di sini ... ;)
serius aku rasa sem depan aku nak talaqqi kitab syarah ibnu aqil personally dgn sape2.. ade sape bleh tlg??? actually aku amat suke blajar kitab ni.. tp mungkin sebab "rajin sgt ulangkaji" tu yang saat2 akhir jadi mcm ni..kesimpulannya wahai diriku untuk kitab ni terutamanya n subjek2 lain amnya..bace n ulangkaji awal2..fahamkan bait2 syair tu, bkn hafal note je.. pastu mula la kalau kuar bait nk jadi lecturer tak bertauliah.. ustazah bagi bait lain gi syarah bait lain..haish!! kesimpulan seterusnya selalu2 la wat discussion ngan member2.. sesungguhnya cara ni berkesan sbb kebanyakan yang di bincangkan akan senang nk melekat kat otak.. and paling penting, jaga hubungan dengan Allah..kadang2 kemaruk sangat nk bercinta dengan buku (menyemai cinta di saat2 akhir) sampai ibadat pun terganggu.. jangan2..

but then.. past is past .. x pela..sekarang ni doa je banyak bagi ustazah lembut hati time check paper tu.. harap-harap masa tu ustazah tengah berlapang dada.. amin.. alhamdulillah paper2 lain aku lega tapi tak sampai tahap overconfident.. x berani..huhu..

exam da abis tapi kakiku masih terikat lagi di sini.. ade something yang harus aku settlekan sebelom balik..harap-harap Allah permudahkan perjalananku.. ummi.. abah .. kalau ikutkan hati nak je terus naik bas malam ni.. tapi apekan daya :( .. sabarlah duhai hati .. nanti da settle sume baru bleh balik k.. n bleh buat sume planning dlm otak ni :)


hurm.. exam dah tamat..tapi perjuangan belum selesai..banyak lagi yang bakal di hadapi.. final exam ni hanya secebis dari perjuanganku..


aku ingin meneruskan langkahku
dengan lebih laju..
ingin ku atur
agar terang jalan di hadapanku..
semoga langkahku sentiasa dipandu hidayah-Mu,
bukan sekadar di dorong hawa nafsu..
Tuhanku..
aku butuh cinta-Mu
dalam tiap hela nafasku..
izinkanku dekat dengan-Mu..


-melatidaisy-

5 comments:

Hisham said...

salam...teruskan ape yg blum slesai..mmg xkan selesai hingga ke akhir...ape2pn i wish u gud luck k...jg diri.

~0~ said...

btol tue...yang lepas jgan dikenang...da buat insyaallah berjaya...

Good Luck

melatidaisy said...

to Hisham :

w'salam.. thaks..
yup, hatta saat nyawa di ambil pon msih blom selesai..hidup dan mati kita adalah perjuangan.. :)

melatidaisy said...

to ~0~ :

syukran..
hari esok adalah milik Allah sebagaimana hari ini dan semalam..

iqbalsyarie said...

Rasanya takde seorang pun yg suka exam kan?tapi sebenarnya kita tak sedar bahawa kita ada dua exam besar dlm hidup.dua SPM.SPM pertama kita dah lalui,Sijil Pelajaran Malaysia tetapi SPM kedua ni dasyat!Sijil Padang Mahsyar...yg ini wajib kita score!jom!!sementara masih ada umur...