Sunday, June 28, 2009

home sweet home

بسم الله الرحمن الرحيم

i'm home :-) alhamdulillah ptg td slamat sampai, my beloved sist jemput, abah ade keje, then kitorg amik adik2 kt kelas Quran and tuition, pastu p suqillail..:) da lama x jalan2 camtu ngan my siblings.. sian kak long terpaksa brjauhan ngan suami dia jap, kisahnye ummi went 2 negeri 9, dah 4 hari, jadi guru pengiring untuk progrem Ihtifal SMKA peringkat kebangsaan, so kak long kena take away keje ummi la kt rumah. bagiku, besar pengorbanan kak long, bukan senang, ditambah lg dengan tanggungjwab sebagai isteri, (pengantin baru) , kiri kanan ada tanggungjawab..semoga Allah memberi rahmat ke atas kakakku tersayang. anyway my mom pon dah on the way balik, jap g insyaAllah sampai..:).

hmm, byk list things to do kat rumah kali ini, dah la kena balik uia awal 5 ari, ada arabic camp smk sungai pusu, jadi fesi..nasib baik bukan PC..huhu..but then it's ok, selagi mampu aku sanggup berkorban untuk A.L.A terchenta..lagi pun i learn many things from all that programme. neway, akan ku gunakan kesempatan yang sedikit ini dengan penuh syukur untuk menabur bakti pada ummi and abah di rumah, bila direnung balik, 15 tahun je aku betul2 hidup di sisi ummi and abah, then lepas masuk asrama masa ngan kawan-kawan lagi banyak compare 2 masa ngan family..sebab tu la selalu homesick.. hehe.. bukan manja, tapi menghargai family..kwang3..:)

k la, till then, sambung next time..ummi da sampai, nk ikut abah p jemput ummi :)
assalamualaikum..

~ melatidaisy ~

Saturday, June 27, 2009

kEmBaRa

berjalan di bumi
yang tandus ini penuh duri
tanpa sedar dan penuh lalai
dunia beredar penuh kejahilan
dan kemusnahan
mengembara
mencari dunia hakiki
tiada jumpa arah yang sejati
tiada pembimbing penunjuk jalan yang suci
hidup terumbang ambing sendiri..
sendiri...
Tuhanku..
dengarlah bicara hati ini
dari ku insan sering tersisih
di lautan penuh dosa dan noda
demi mencari secebis kasih-Mu
Tuhanku..
tangan ini menadah sayu
keampunan di perjalan jauh
semoga diterima di sisi-Mu
sebagai bekal negeri abadi
menempuh sayu
perjalan pahit
dalam kembara mencari diri
mengharap sinar terangi hati
yang sekian lama menutup jiwa
bait-bait alunan ini selalu bermain dibibirku dan sahabat-sahabat ketika kami sama-sama bermusafir di bumi waqafan, bumi barakah yang melakar 1001 kenangan dalam memori hiduku..bait-bait ini amat meruntun jiwaku, lebih-lebih lagi bila kami alunkan secara berjema'ah, miniti di bibir sambil dihayati liriknya..rindunya nak kembali pada zaman itu, betapa ruginya aku sebab tak seratus peratus merebut dan mencari mutiara-mutira di lubuk itu, erm..alaita syabab ya'udu yauman...

Thursday, June 25, 2009

......

semalam exam advance arabic language..
soalan...erm...nk kate susah sgt x jugak, senang sgt pon x jugak..
ok la kot..huhu..senang je..(sedapkan ati.)

erm, ade 1 paper je lagi..tarikh adab (history of arabic literature)..
lusa..hehe..sempat gi post entry..melati memg macam ni..tak tau takut..hehe

pejam celik pejam celik da sampai d end of d semester dah..
shortsem memang menyeronokkan..kejap je..

dengan progrem2 yang banyak memberiku pengalaman, arabic camp smk jalan kebun, arabic camp SBPI gombak (PC yg terkapai2..haha..), ziarah from ma'ahad mahmud, preparation for arbic carnival (i'm so scared..)..hope my team and all my best buddies can do d best for this progrem..amin..

tak ketinggalan jugak asaimen and masyru'at dr ustaz2 ku yang mantap, dr syamsul and dr majdi, klas advance arabic language memang d best class 4 me stakat 3 sem aku bermukim di taman ilmu dan budi ini..taqdim n munazoroh yang...(sukar digambarkan..hehe), dalam kelas plak x penah kering gusi dengan lawak and cerita ustaz..and kelas tarikh adab pun best gak..ustaz banyak tolong kami untuk menguasai subjek dengan d very simple note, tapi ade memory yg tak mgkin aku lupe sampai bebile ngan ustaz ni,kelemahan dr diri aku sendiri..hehe..biarlah rahsia..(kawan2 ku je tau)..hehe..

dan jugak kehidupan peribadiku sendiri banyak sangat pasang surutnye sepanjang jangka masa pendek ni..banyak kali aku di uji, kadang-adang rasa x terpikul, tapi aku keep going on je la..dan banyak hikmah yang aku temui di sebalik semua ini.. alhamdulillah, benarlah, Allah tak kan izinkan sesuatu perkara itu berlaku melainkan terselit rahsia kasih sayangnya di sebalik sesuatu tersebut.and the best thing is my supportive ummi and family yang sentiasa memahami diri ini..terima kasih ummi ku sayang..semoga Allah merahmatimu..saya saaaayang ummi..

3la kulli hal, segala mehnah dan dugaan sepanjang sem ni hampir2 berjaya aku hadapi dan tempuhi, ade yang aku satisfied and ade jugak yang kena improve..yes, dat's d way people learn kn?..nak harap kan kesempurnaan memang mustahil..sebab hanya Allah yang sempurna, sedangkan kita hamba yang penuh cacat cela..

segala kenangan sepanjang shortsem akan terpahat dalam memoriku, yang baik jadikan tauladan, yang kurang baik jadikan sempadan..

semoga hari esok lebih baik untukku..

ameennn ya rabbal 'alamin.

(^_^) melatidaisy (^_^)
- tak sabar nak balik......
salam to all ikhwah n akhawat out there,
hamdan lillah wa syukur lillah..
finally i got my own blog..
before this hati belum terbuka untuk join
eventhough my hobi is ziarah n jenguk other's blogs..
and sometime i'll take hours to read everything in dat blog.. hehe
suke sgt menjenguk n memerhati dari jauh :-)
em, oleh sebab dis is my 1st post,so dont wanna talk too much,
apa yang saya harapkan, moga2 perkongsian kitabah (penulisan) ini
sedikit sebanyak dapat memberi manfaat kepada kita semua,
and moga2 Allah jauhkan blog ini dari segala kelalaian,
(actually ini yg mmbuatkan sy lambat ada blog, risau kalau kedatangan
my blog x mendatangkan apa2 faedah 2 me myself n even others, na'udzubillahi min dzalik)..so, i'll try my best to make dis as a wasilatu da'wah atleast (tak banyak sikit pon x pe) sebagai peringatan di kala terlupa. InsyaAllah.
till then, hope 2 see u soon.

assalamu'alaikum.