Thursday, October 29, 2009

ma'attaufiq wan najah !!!



final examination
for semester 2 2009/2010 session for IIUM students is just arround the corner..below is my examination schedule.. walaupun aku dapat holiday awal compared to other courses..unfortunately jadual examku sangat padat.. huhu.. semoga Allah permudahkan segala urusanku..


3 nov 09 : Jahili and Islamic Poetry Texts
نصوص شعرية جاهلية وإسلامية
4 nov 09 : Arabic Morphology 11
الصرف الثاني
6 nov 09 : Islamic Aqidah
العقيدة الإسلامية
9 nov 09 : Arabic Syntax 11
النحو الثاني
10nov 09 : Quranic & Prophetic Texts
نصوص قرآنيّة ونبويّة



to all my friends, tak kira la course Bar ke, Law ke, engineering ke, Irk ke, Kaed ke and sume2 la (tak larat nak sebut..hee), hatta sahabat2 ku kat universiti2 lain seantero malaysia, juga untuk my siblings..kak long, abe chik n keri ..dengan ini melatidaisy nak ucapkan ma'attaufiq wan najah, good luck n semoga berjaya, selamat berjuang dengan pen dan kertas, semoga kita semua dapat berikan yang terbaik untuk exam kali ini, dan doakan kejayaan bersama, segala salah dan silap harap dapat di maafkan, agar tak terhijab hati ini dek kesalahan lalu.. terima kasih jugak untuk para asatizah di uia atas segala ilmu, ampun and maaf di pinta atas segala khilaf and kenakalan diri ini ;) wa jazakumullahu khairan jazak kpd sahabat2 yang setia membimbing,and also to my beloved ummi and abah n family atas segala kasih sayang kalian, and paling utama syukur pada Mu Tuhan kerana masih memberi peluang kepadaku bernafas untuk terus berjuang mencorak diri hingga ke detik ini..


emm..pejam celik pejam celik semester 1 untuk tahun ke dua pengajianku di Taman Ilmu dan Budi ni semakin melabuhkan tirai ..ya Allah, pantasnya masa berlalu, berlari meninggalkan aku, apa yang aku dapat sepanjang semester ini? bertambahkah ilmu ku? bertambahkah pengetahuanku? dan paling penting bertambahkah amalanku?? hakikatnya aku amat sedih, sedih sebab terlalu banyak peluang yang aku lepaskan, terlalu banyak masa yang aku bazirkan, terlalu banyak harapan orang sekeliling yang aku kecewakan dan terlalu banyak taubat yang aku dustakan..ampunkan aku ya Rahman, atas segala kelemahan diri ku, ampunkan aku ya Rahim, atas segala kekuranganku, sesungguhnya aku sehina-hina hamba-Mu, aku amat lemah dan aku selalu tewas dengan diri sendiri..ya Ilahi, sesungguhnya aku teramat berhajat kepada-Mu ya Allah, aku sentiasa perlukan bimbingan-Mu dalam setiap hayunan langkahku ya Allah, ya Ilahi, janganlah Kau lepaskan diri ini bebas tanpa ikatan-Mu, janganlah Kau biarkan aku mencorak hariku sendirian tanpa petunjuk dan kasih-Mu, bantulah aku ya Tuhan, pimpinlah aku ya Rabbi ...buat sahabat-sahabat yang dikasihi fillah, maafkan segala kekurangan sahabatmu ini, sesungguhnya banyak tanggungjawabku sebagai seorang sahabat yang belum tertunai, mungkin aku banyak mengecawakan orang di sekilingku kali ini, itu yang dapat aku rasakan..tapi aku bersyukur kerana kalian masih setia menghulur kan tangan untuk terus membimbingku, agar aku tidak terus berjalan di lorong yang suram, sesungguhnya aku amat bersyukur di atas kurniaan tautan ukhwah ini.. keikhlasan mu wahai sahabat-sahabat sesungguhnya banyak menyedarkanku, mengetuk hatiku bahawa aku tidak pernah bersendirian di jalan ini, bahawa aku masih punya kalian untuk sama-sama melakar mimpi indah dalam perjuangan ini ~ puji-pujian hanya untuk Mu ya Allah atas nikmat ukhwah ini ... aku memohon pada-Mu agar kau permudahkan lah jalan jihad sahabat-sahabatku ini ya Allah, agar mereka sentiasa di bawah naungan kasih sayang-Mu.. amin ..



semoga kalian semua bersedia untuk menempuhi imtihan dunia ini.. dan jangan lupa juga untuk update and upgrade preparation untuk imtihan hakiki nanti.. semoga kita semua tergolong dari kalangan yang mendapat keampunan Allah..

sebagai peringatan untuk diriku dan sahabat-sahabat, di sini ingin aku kongsikan tiga penyakit yang sering dideritai oleh penuntut ilmu..iaitu ;
  • Riya' dalam menuntut ilmu dan berdakwah, ubatnya adalah kejujuran dan keikhlasan
  • Dengki. penyakit ni selalu sangat berjangkit di kalangan penuntut ilmu, padahal penyakit hati ni termasuk dalam salah satu dosa besar..ubatnya adalah beriman kepada Qadha dan Qadar, selalu meminta perlindungan kepadaNya dan mengingati kurnianNya.
  • Takabbur. balasan bagi org yang takabbur adalah kehinaan di dunia dan akhirat. ubatnya adalah rendah hati dan mengenali jiwa secara lebih dalam.
na'udzubillahi min dzalik.. semoga kita semua terlindung dari segala sifat yang keji .. amin..

akhir kalam.. GOOD LUCK to all again .. =)

and.. daa ~

^_^

Wednesday, October 21, 2009

Harapan Tidak Buta


~Harapan Tidak Buta ~

Berjalan di jalan yang terang
Agar tiada jatuh dan tersungkur
di persimpangan
Berhati bila di jalanan
Bimbang datang ujian
Menduga keimanan

Sudah menjadi suratan
Setiap sesuatu bersifat sementara
Jerih perit di dunia
Terungkai dek pawana
Hembusan ketaqwaan

Pilu melihat mereka
Dihimpit kemiskinan
Yang serba kekurangan
Berkat walau sedikit
Terukir keredhaan
Di wajah ketenangan

Masih ada harapan
Ubah nasib kehidupan
Bekalan ilmu yang berguna

Berusaha hindar keculasan
Waspada kefakiran
Jerumuskan kekufuran
Maruah dibela dijaga
Tidak meminta-minta
Hanya Tuhan segala

Mereka fakir di dunia
Namun berilmu dan beramal mulia..

by ; Alarm Me

Tuesday, October 20, 2009

::: He's always been there ;;;

I asked Allah to take away my habit.
Allah said, No.
It is not for me to take away, but for you to give it
up.

I asked Allah to make my handicapped child whole.
Allah said, No.
His spirit is whole, his body is only temporary
I asked Allah to grant me patience.

Allah said, No.
Patience is a byproduct of tribulations;
it isn't granted, it is learned.

I asked Allah to give me happiness.
Allah said, No.
I give you blessings; Happiness is up to you.

I asked Allah to spare me pain.
Allah said, No.
Suffering draws you apart from worldly cares
and brings you closer to me.

I asked Allah to make my spirit grow.
Allah said, No.
You must grow on your own! ,
but I will prune you to make you fruitful.

I asked Allah for all things that I might enjoy life.
Allah said, No.
I will give you life, so that you may enjoy all things.

Saturday, October 17, 2009

الاستغفار وأثره على الانسان

إنّ للاستغفار آثارٌ عظيمة على الانسان تؤثر عليه من خلال مجريات حياته وقد يلمس بعضها من خلال هذه العبادة حين الاتصال بالله وهذا ما يسمى بالغذاء الروحي وهو أهم للنفس من الغذاء المادي للجسد وهذا ما أوضحته السنّة الشريفة وأكدت عليه وهو أن للاستغفار آثارٌ عديدة، منها:

أولاً ـ يزيد في الرزق: قال أمير المؤمنين (ع): أكثروا الاستغفار تجلبوا الرزق.

ولا غرو فإن الذنوب من المعاصي والمعاصي تبعد الانسان عن الرزاق العليم وتحجب الرزق فالاستغفار يمحو الذنوب ويطهر النفس ويدر الرزق وعند ذلك تنفتح البركة ويرى أثرها ولذلك ورد عن الإمام الرضا (ع) قال: قال رسول الله (ص): "مَن استبطأ الرزق فليستغفر الله".

ثانياً ـ إن الاستغفار يبعد الشيطان: عن الصادق (ع) عن آبائه (ع) قال: قال رسول الله (ص) لأصحابه: "ألا أخبركم بشيء إن أنتم فعلتموه تباعد الشيطان عنكم كما تباعد المشرق عن المغرب؟ قالوا: بلى، قال: الصوم يسود وجهه والصدقة تكسر ظهره والحب في الله والمؤازرة على العمل الصالح يقطعان دابره والاستغفار يقطع وتينه".

إن الاستغفار يكون بمثابة السلاح بيد المستغفر ولذلك عندما يستغفر يبتعد عنه الشيطان بل يقطع وتينه.

ثالثاً ـ دواء الذنوب: قال رسول الله (ص): "لكل داء دواء ودواء الذنوب الاستغفار".

وقال رسول الله (ص): "ألا أخبركم بدائكم من دوائكم؟ قلنا: بلى يا رسول الله، قال: دائكم الذنوب ودوائكم الاستغفار".

والذنوب بمثابة المرض وبحاجة إلى العلاج ولا يصلحها إلا الدواء وهو الاستغفار وهو خير علاج ناجع لمرض نفسي خطير.

رابعاً ـ معطر لروائح الذنوب: قال أمير المؤمنين (ع): تعطروا بالاستغفار لا تفضحكم روائح الذنوب.

الذنب كالرائحة الكريهة وبحاجة إلى معطر ولا يزيل هذه الرائحة إلا الاستغفار والالتجاء إلى الله تعالى بالعفو والمغفرة.

خامساً ـ الاستغفار يجلي الهم: قال رسول الله (ص): "إن للذنوب صداء كصداء النحاس فأجلوها بالاستغفار".

ولقد عبّر رسول الله (ص) عن الذنوب بالصدأ ولا يمكن جلاء ذلك إلا بالاستغفار فإنها إذا تركت وتراكمت فلا يجلي ذلك الصدأ إلا الاستغفار.

سادساً ـ المنجاة: فقد ورد عن الإمام موسى بن جعفر (ع) عن آبائه (ع) قال: قال رسول الله (ص): "عليك بالاستغفار فإنه المنجاة".

وبهذا الإسناد قال: قال رسول الله (ص): "مَن كثر همومه فليكثر من الاستغفار".

ومن الآثار التي تنجي الانسان من العذاب والعقاب الذي ينتظره نتيجة اقترافه الذنوب هو الاستغفار فإنه خير وسيلة لنجاة الانسان في الدنيا والآخرة.

سابعاً ـ خير العبادة: قال الإمام الرضا (ع): خير القول لا إله إلا الله وخير العبادة الاستغفار.

ومن الطبيعي إذا استغفر الانسان ربّه قبل استغفاره سيكون عبادة من خير العبادات لأن الانسان لا يتمنى إلا هذه العبادة وهي العفو عن ذنوبه والتجاوز عنه.

ثامناً ـ مكفر للذنب: قال رسول الله (ص): "مَن ظلم أحداً ففاته فليستغفر الله له فإنه كفارة".

ولا شك أن الاستغفار هو كفارة لكل ذنب يصدر من الانسان حتى ولو فاته ظلم ظالم وعليه أن لا يترك الانسان ذنبه من دون أن يكفره بالاستغفار والعودة إلى الله تعالى والندم على ما فعل ويتجنب الإصرار عليه لأن الإصرار ذنب جديد يرتقي إلى الكبائر.

تاسعاً ـ الممحاة: إن الاستغفار بمثابة عملية المسح للذنوب وذلك حينما يلتفت الانسان إلى ذنبه فيستغفر ربه سبحانه وهو غاية اللطف الإلهي على عباده وهو الذي وصف نفسه بالغفور الرحيم.

عاشراً ـ ينفي الفقر: عن الصادق (ع) عن آبائه (ع) قال: قال رسول الله (ص): "مَن ظهرت عليه النعمة فليكثر الحمد لله ومَن كثر همّه فعليه بالاستغفار ومَن ألحّ عليه الفقر فليكثر من قول لا حول ولا قوة إلا بالله ينفي الله عنه الفقر.

إن الرواية الشريفة تتضمن أسباب نفي الفقر وهي الاستغفار وقول لا حول ولا قوة إلا بالله وقول الاستغفار يقابل شكر النعمة فكما إن النعمة تستحق الشكر فكذلك نفي الفقر يحتاج إلى الاستعانة بالله والاستغفار من الذنب.

الحادي عشر ـ خير الدعاء: عن أبي عبدالله الصادق (ع) قال: قال رسول الله (ص): "خير الدعاء الاستغفار".

وبهذا الإسناد قال النبي (ص): "أفضل العلم لا إله إلا الله وأفضل الدعاء الاستغفار".

إن الاشتغال بالاستغفار هو الدعاء بعينه بل أفضل الدعاء والتوجه إلى الله تعالى بغفران الذنوب وتكفير السيئات بل على الانسان إذا أراد أن يتوجه مخلصاً إلى الله سبحانه عليه أن يندم ويستغفر من ذنوبه ثم يناجي ربه بما يريد أي يعمل عملية غسل لذنوبه كي يصبح طاهراً ثم يتوجه بالدعاء والاستغفار عملية اعتراف بالذنب أمام السيد المولى جل شأنه.

الثاني عشر ـ يبدل السيئات: إن الله بالتوبة والاستغفار يبدل ما في صحيفته من السيئات كلها بالحسنات.

وقد قال الله تعالى في كتابه الكريم: (إن الحسنات يذهبن السيئات ذلك ذكرى للذاكرين) هود/ 114، وفي نص آخر قال تعالى: (إلا مَن تاب وآمن وعمل عملاً صالحاً فأولئك يبدل الله سيئاتهم حسنات) الفرقان/ 70.


يستفاد من خلال هذه النصوص عظمة الاستغفار وما له من آثار تنفع الانسان في دنياه وآخرته وهذا هو الربح الذي يرتجيه الانسان ويسعى إلى تحقيقه لينال رضا الله في الدارين.

وكل ما ورد من ذكر الاستغفار التوبة يعطينا دليلاًَ واضحاً وبرهاناً قاطعاً على رحمة الله الواسعة وعطاياه الجزيلة لبني البشر عامة وأن لا يقنطوا من رحمته وأن هذا الاستغفار يقطع دابر القنوط واليأس بل يبث في الانسان بذور الأمل والرجاء ليبقى ملتفتاً إلى نفسه حينما يصدر منه الذنب فيبادر إلى الاستغفار والندم عليه لكي تبقى صحيفته متلئلئة ناصعة.

وبالاستغفار يبقى العبد على اتصال دائم بربه ويخشاه في كل عمل يقوم به صغيراً كان أم كبيراً وهذا هو الهدف من طلب المغفرة والاستغفار فإن الله تعالى يريد نجاة عباده وهو ينظر إليهم وهم لا ذنب عليهم خاشعين منيبين إليه يخافون عقابه.


Friday, October 16, 2009

dedicated to all my frenz out there !!



Angin..

jika kau berhembus lembut melaluinya..

katakan padanya..aku temannya selamanya..

Air..

jika kau mengalir melaluinya..

beritahulah dia..aku memohom maaf atas segalanya..

Burung..

jika kau terbang melintasinya..

sampaikan kataku ini padanya..

kita dipertemukan lewat takdir Tuhan..

kita bersama atas kasih persaudaraan..

kita dipisahkan kerana batas waktu seharian..

namun kasih kita tetap subur berpanjangan..

doa yang kupanjatkan untukmu sentiasa terangkai dalam satu jambangan..

malah harumnya tersebar istimewa buat seorang insan..

semoga dirimu mekar dalam bimbingan cinta Tuhan

amin ya rabbal 'alamin..

Thursday, October 15, 2009

cinta-Mu padaku..

Recently, ramai plak orang-orang sekeliling saya sakit .. 2 minggu lepas abang ipar saya kemalangan, lepastu ummi plak sakit dalam telinga, adik saya akram sakit mata, dua orang member yang duk dekat bilik saya pon sakit mata, pastu kawan saya wan n kak bishah eksiden, sian wan, teruk gak sbb die pembonceng, terpelanting kt tengah jalan raya kt batu cave, seb baik takde kete lalu, habis luka2 and bengkak2, sabar ye wan..baru tadi saya melawat die, yang lagi sedih doctor just bagi mc seminggu je, ok fine la if doc tak nak wan tinggal klas sgt sbb final exam is just around the corner, tapi saya musykil bile doc tak xray pon wan, risau jgk sbb dia duk sakit badan je tu, sy dulu penah tersepak tangga and lebam 1 jari kaki rajin plak doc xray..emm, maybe doc lain kot yang on duty..semoga wan cepat sembuh , begitu jgk yang lain2 tu..lagi 1 esok adik saya [Muhammad Jihadi a.k.a abe chik] yang study kt uniKL ipoh tu akn wt operation di Hospital Besar Ipoh, harap kawan2 doakan die, ummi abah n adik2 sume dalam perjalanan ke sana, dah nak sampai kot, tapi saya, kak long and syukri tak dapat ada same sbb sok kitorang sume ade klas esok and luse.. apa-apa pon doa kami tetap mengiringi chik dari sini..shafaakallah..semoga Allah memeliharamu.. semoga Allah menyembuhkan penyakit adik saya, abang ipar saya,sahabat2 saya and diri saya sendiri.. amin..

Kesihatan adalah satu bentuk daripada nikmat Allah. Memiliki tubuh badan yang sihat adalah nikmat yang paling berharga, imagine if badan kita tak sihat, akan tergendala lah seluruh rutin harian kita, even sakit kepala, nampak mcm small matter je kan, tapi disebabkan sakit kepala kita kita tak bleh nak study, tak boleh nk focus dalam class, belom lagi sakit anggota badan yang lain..sakit tangan, sakit kaki, sakit badan…pengalaman saya sendiri pon bila penyakit saya datang menyerang, tak de ape yang saya boleh buat melainkan baring je, maka mengalirlah air mata saya, teringatkan tanggungjawab saya sebagai hamba, anak, pelajar, adik, kakak, dan sahabat, masih banyak tanggungjawab2 yang tak tertunai, masih banyak janji-janji yang tak terkota, dan masih banyak impian yang tak tercapai..air mata itu jgk mengalir kerana kerinduan saya pada ummi n kuarga, if sakit kat rumah memang best sebab ade diorang, ada orang jaga, tapi nasib baik kak long ada kat sini, but then dia sendiri pon ade tugas n keje die, tak dapat la die nak teman saya sepanjang masa, time dia datang semangat saya kuat la, bleh gelak-gelak, gurau-gurau [time kasih kak long], call ummi wat loud speaker sembang ngan adik2 n abah skali, tapi bile kak long balik bilik dia tinggal saya sorang2 kemurungan menjengah lagi, masa tu saya fikir ape je yang saya buat waktu saya sihat, banyak mana amalan-amalan sunat yang saya laksanakn demi mencover amalan wajib saya..[sedih!!!] ampunkan aku hamba-Mu yang hina ini ya Allah, betapa aku hamba yang kurang bersyukur, betapa aku seorang hamba yang banyak alpa, yang selalui mendustai taubat-taubatku.. Namun Tuhan, ujian Mu ini kusambut dengan penuh syukur, tanda cinta Mu padaku yang tak pernah padam, tarbiyyah-Mu ini mengingatkan ku bahawa aku masih memiliki-Mu dalam hidupku, aku masih di beri peluang bermanja dengan-Mu, aku masih di beri pinjam nikmat-nikmat-Mu yang lain, lebih-lebih lagi nikmat Iman dan Islam ..

Oleh itu, jangan sedih kalau kita ditimpa kesakitan, atau musibah.. Rasulullah s.a.w bersabda :

"ما أصيب المؤمن من الهمّ ولا غمّ ولا وصب ولا نصب ولا مرض حتّى الشّوكة يشاكها إلا كفّر الله بها من خطاياه"

Tidaklah seorang mukmin ditimpa kecemasan, kegelisahan, rasa sakit dan keletihan hingga tertusuk duri sekalipun melainkan dengan semua itu Allah akan menghapuskan dosa-dosanya.

Perkara ni berlaku pada orang2 yang sabar, ikhlas dan bertaubat sebab Allah tau kita akan mengadu padaNya, Allah tau kita akan merintih padaNya dan Allah tahu amalan2 kita hanya untuk-Nya.

Al Mutanabbi, seorang penyair Arab ada menyebut dalam bait-bait syairnya yang penuh hikmah, betapa perlunya bekalan kekuatan dan kelapangan dada bagi seorang hamba :

jangan biarkan masamu berlalu tanpa pengorbanan
sepanjang roh masih setia menemani jasad,
kegembiraan tak selamanya menemani hari-harimu.
terkadang datang kesedihan tidak boleh kamu tolak..

Firman Allah Subhanahu wa Ta'ala dalam surah Al-Hadid ayat 23 yang bermaksud :

(Kami jelaskan yang demikian itu) supaya kamu jangan berduka cita terhadap apa yang luput darimu dan tidak pula terlalu gembira dengan nikmat yang diberikan-Nya kepadamu..

Alhamdulillah..sakit membuatkan aku lebih bersyukur, sakit memberi ruang kepadaku untuk bermanja dengan-Mu, kekurangan ini membuatkan aku lebih menghargai apa yang ada disekelilingku, dan ujian ini telah memuhasabahkan diriku bahawa betapa cinta-Mu tak pernah jauh .. Terima Kasih ya Tuhan..


~ MuHaSaBah CiNtA~


Wahai...
Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu
Tuhan...
Baru ku sadarIndah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu
Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama iniYa ilahi....
Muhasabah cintaku...
Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

Tuesday, October 13, 2009

tHe DaY yOu WeNt aWaY


:: saye da malas nak wat asaimen ::

Saya mcm terlebih masa plak .. [padahal bertimbun2 keje..asaimen 2 b submit..huhu].. tadi selongkar2 folder video dalam.. terjumpe lak 1 lagu ni .. entitle The Day You Went Away by M2M .. lagu ni dah lame kot..zaman jepon lagi agaknye..hehe.. ntah saya pon tak tau =) dulu main kutip je lagu-lagu and videos dari member-member.. pastu peram dalam folder .. hehe .. saya mengamalkan sikap pilih kasih .. yang mana saye rasa nak je saya buka..pastu kalau da suke tu sampai 100 kali saya ulang dengar n tengok.. da boring baru saya benti ..:) tak silap video M2M ni dah dekat setaun kot dalam laptop .. baru tadi tergerak hati nak test dengar .. nice music .. touching lyric..i like this song .. hehe :) sedap di dengar .. dah lama saya tak layan lagu omputeh .. time skolah dulu jek..hehe..
nak upload video tu kat sini .. tapi asyik failed je ..da give up la. maybe saya tak reti kot ..almaklumlah, saya pendatang baru. .. but then i still want to share the lyric here :: (^_^)


~tHe DaY yOu WeNt aWaY ~ by M2M


Well I wonder could it be
When I was dreaming 'bout you baby
You were dreaming of me
Call me crazy, call me blind
To still be suffering is stupid after all of this time

Did I lose my love to someone better
And does she love you like I do
I do, you know I really really do


Well hey
So much I need to say
Been lonely since the day
The day you went away
So sad but true
For me there's only you
Been crying since the day
The day you went away

I remember date and time
September twenty second
Sunday twenty five after nine
In the doorway with your case
No longer shouting at each other
There were tears on our faces


And we were letting go of something special
Something we'll never have again
I know, I guess I really really know


The day you went away
The day you went away

Why do we never know what we've got 'til it's gone
How could I carry on
The day you went away
Cause I've been missing you so much I have to say
Been crying since the day
The day you went away

The day you went away
The day you went away


Sunday, October 11, 2009

Jangan Bersedih, Pilihan Allah Adalah Pilihan Terbaik

Baru balik dari Syawal gathering bersama-sama sahabat2 seperjuangan A.L.A di HS squere kt dlm UIA ni je.. Macam-macam makanan ade, tapi satu pon tak kena dengan selera pantai timur saya..(padahal selera je makan td ;p ) Di tengah kesempitan waktu untuk menyiapkan asaimen arabic debate yang kena antar esok, saya menyempatkan diri untuk hadir, untuk meraikan susah payah diorang wat majlis ni.. yang penting dapat kami eratkan ukhuwah sesama sendiri..[dan ditengah2 kesempitan ni jgk la saya rase nk update blog..adehh!!].. bukan pe, memenuhi undangan adalah 1 kewajipan ke atas setiap muslim..Jadi apelah salahnye kalau saya meluangkan barang dua jam untuk kawan2.. kite kena sayang kawan2 kita,tidak sempurna iman kalau kita tak mengasihi sahabat kita seperti mana kita mengasihi diri sendiri ..^_^ .. dan moga2 Allah kurniakan rahmat dan inayahNya kepada kita semua.. amin ya rabbal 'alamin..
InsyaAllah kalau niat kita elok, Allah akan tolong kita, Innama al a'malu binniah.. Allah maha mengetahui..:)

Malam ni jugak tiba-tiba saya teringatkan perkara-perkara yang saya nak tapi tak mampu saya dapatkan.. bukan 1 tapi banyak ..hehe..tamak kah diri ini?? erm.. bukan tamak, but then dalam hidup memang banyak kita tanam harapan.. sebab kita hamba, kita hanya berharap dan memohon kepada al Khaliq.. dan yang penting kita bertawakkal kepada Dia sesudah kita berusaha ke arah itu. kadang-kadang kita rasa perkara tersebut baik untuk kita tapi malangnya ia bukan milik kita, dan kadang-kadang kita dapat sesuatu yang kita rasa tak sepatutnyaa jadi pada kita.. tapi sebagai seorang yang sedar dan beraqal, kita haruslah menempatkan segala sesuatu itu sesuai dengan ukurannya. mestilah adil, seimbang dan jangan berlebihan. Jangan pula larut dalam bayang-bayang dan fatamorgana yang menipu!

Sepertimana firman Allah s.w.t dalam suratul Baqarah :

وعسى أن تكرهوا شيئا فهو خير لكم

"boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu"

Yakinlah dengan pilihan Allah terhadap kita, kerana hanya Allah sebaik-baik perancang. Kerana Dia maha mengetahui segala yang telah lepas , segala yang sedang berlaku dan segala yang akan datang.

Bangunlah, jika Dia mengkehendaki kita berdiri, dan duduklah jika Dia menyuruh kita duduk. Bersabarlah ketika Allah menjadikan kita seorang yang fakir, dan bersyukurlah manakala Dia menjadikan anda orang yang kaya. Itulah yang harus anda lakukan.


رضيت بالله ربّا وبالإسلام ديناّ وبمحمد صلى الله عليه وسلّم نبيّا

"Aku rela Allah sebagai Tuhanku, Islam sebagai agamaku, dan Muhammad s.a.w sebagai nabiku"

Seorang penyair Arab mengatakan :

Janganlah mengatur suatu masalah
yang ada padamu.
Orang yang suka mengatur akan binasa.
Redhalah dengan apa yang telah Kami berikan
kerana kami
adalah sebaik-baik pengatur segalanya.

Kesimpulannya ; berjalanlah di bumi Allah dengan penuh rasa syukur, berbahagialah dengan apa yang kita miliki, jangan sampai ia hilang berlalu pergi ..

(^_^)

Thursday, October 8, 2009

mencari redha-Mu

biar kepahitan itu pergi, agar kemanisan mengisi,
biarkan kekecewaan berlalu, agar kedamaian mewarnai,
biarkan kegelisahan lenyap, jangan kita hilang semangat,
biar penderitaan itu menyapa, agar kekuatan kita jana semula,
biarkan diri ini derita, agar aku tahu pahitnya derita,agar aku sedar ,
bahawa kesengsaraan ini tak sama bahkan hanya secebis
dari penderitaan Rasulullah S.A.W ..
Tuhan sesekali tidak menzalimi hamba -Nya ,
tetapi manusia sering menzalimi diri sendiri..
cahaya kelam .. pahala dosa .. berupaya memilihnya..
walau kadang-kadang tersasar lantaran pautan nafsu
namum peluang dari-Nya sentiasa ada ..
namun kasih dari-Nya sentiasa memayungi ..
diturunkan Ad-din memperhalusi akal ..
dianugerahkan akal memperhalusi akhlak
dukurniakan akhlak mencatikkan pekerti
menjadi khairu ummah , tunduk sebagai hamba
berjalan sebagai khalifah ,
menyusuri kehidupan mencari sebutir permata bernama 'iman'
menyemai sepohon 'taqwa'
agar dapat berteduh dari kepanasan 'nafsu'
agar dapat berteduh dari angin hasutan syaitan
dalam mencari keredhaan Allah S.W.T

~ STRIVE FOR MARDHATILLAH~