Thursday, January 21, 2010

الحمد لله

بسم الله الرحمن الرحيم




Alhamdulillah..sekarang baru terase ruh nak balik kampung..padahal tiket dah lame dalam tangan, bukan ape, pagi tadi saya ada mid term exam utk subject introduction to history..salah satu subject dari kuliah ilmu wahyu dan sains kemanusiaan yang pelajar jabatan b.arab wajib ambil..so selagi exam tu tak selesai memang hati tak tenteram, nak menikmati rase gembira utk bercuti pon x lepas..kesimpulan exam tadi..blink2 la jugak..hehe..alhamdulillah..boleh la..cuma..cuma..tang soalan objective tu madam terlalu mengelirukan saya..[hehe, madam lak yg salah..:)]..soalan essay and short note alhamdulillah..moga-moga result nanti tak mengecewakan saya..amin..

makin rindu pulak kt rumah..kat ummi abah n adik-adik..malam ni saya,kak long and baby [dalam perut kak long:)] akan brtolak balik, menaiki bas ekspress sani dua tingkat..terkejut jugak bile kak long beli tiket tu (sbb kejadian kemalangan di perak hari tu),tapi rileks je la..tak nak fikir bukan2..mudah-mudahan semuanya selamat..bukan saya tak biasa, memang selama ni saya antara pelanggan tetap sani ekspress sebab bas tu boleh dikatakan cukup menitik beratkan keselesaan penumpang..dan lagi satu bas tu ade seat single :)

erm..cepat sangat masa berlalu, sedar-sedar uia dah cuti mid sem..midterm exam baru 1 subject yang berlalu..bermakna yang lain2 subject tu buka cuti ni baru exam..bermakna tiada makna la cuti saya ni..(T_T)..kena angkut buku2 yang nak kena baca kat rumah naik bas..plus dgn asaimen2 yg best dan menarik..[serius asaimen2 sy sem ni sumenye best2..hihi]..harap-harap kt rumah nanti sy tak lupa diri..biase lah kalau dah kt rumah faham-faham je la :)..

'ala kulli hal yg penting dapat balik jumpa ummi abah..itu yang penting..nak balik cas bateri semangat, kadang-kadang bateri semangat makin lemah lak sekarang ni..so kena la recharge..hehe..

kat sini melatidaisy nk berpesan kepada sahabat2 uia terutamanya akhawat/sisters agar sentiasa berjaga-jaga dan mengutamakan keselamatan diri terutamanya ketika di mahallah, sbb saya dapat berita 2 hari lepas jam 2 a.m ada seorg penceroboh yg dipercayai mrupakan seorg penagih dadah telah menceroboh masuk mahallah Ruqayyah..kt blok saya lak tu..huhu.."lelaki" tu siap naik level 2 lagi..nasib ade sister yg bertindak cepat call Dr.Feham (our princple)..
aduh..kat hostel sendiri pon tak selamat..memang trauma kejap bile dapat berita tu, nak keluar pergi toilet malam2 pon seram..nasib baik malam ni balik..lega alhamdulillah :) setakat mana kesahihan cerita ni wallahu a'lam..tapi seeloknya kita beringat :)

need 2 pen off dulu..sekian saje coretan melatidaisy utk kali ini..ilalliqok .. wassalam ^_^


Doa ketika bermusafir (Sumber Kitab Hisnul Muslim, oleh Syeikh Said bin Ali Al Qathani)

اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، {سُبْحَانَ الَّذِيْ سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِيْنَ. وَإِنَّا إِلَى رَبِّنَا لَمُنْقَلِبُوْنَ} اللَّهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ فِيْ سَفَرِنَا هَذَا الْبِرَّ وَالتَّقْوَى، وَمِنَ الْعَمَلِ مَا تَرْضَى، اللَّهُمَّ هَوِّنْ عَلَيْنَا سَفَرَنَا هَذَا وَاطْوِ عَنَّا بُعْدَهُ، اللَّهُمَّ أَنْتَ الصَّاحِبُ فِي السَّفَرِ وَالْخَلِيْفَةُ فِي اْلأَهْلِ، اللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنْ وَعْثَاءِ السَّفَرِ وَكَآبَةِ الْمَنْظَرِ وَسُوْءِ الْمُنْقَلَبِ فِي الْمَالِ وَاْلأَهْلِ

19 comments:

Abd Razak said...

Salam...:)

Semoga Allah permudahkan perjalanan ukthi & kakak ke kampong...ameen

Selamat bercuti

hisham said...

salam...u jaga diri ok...jgn jln sorang2...tk cre

~0~ said...

bestnye...balik kg...

melatidaisy said...

Abd Razak :

wa'alaikumussalam :)

syukran ats doa, alhamdulillah da slamat sampai..semoga akh dlm rahmat Allah selalu..

melatidaisy said...

hisham :

wa'alaikumussalam,
thanks 4 reminding, may Allah bless u always :)

melatidaisy said...

~0~ :

best..:) tapi bwk balik byk keje (T_T)

wanshah said...
This comment has been removed by the author.
wanshah said...

waa.. bestnye orang tu dah cuti.. time blajar ni memang best. tambah kalau cuti sem camtu. cz penah jadi student dulu. :-) bile dah keje ni rasa cam berat jer. cz balik dari cuti cnfirm ada banyak keje.

sumayyah said...

TAKE CARE YE..
moga berjaya dlm pelajaran..

melatidaisy said...

wanshah :

time blajar ni x sabar nk keje, time keje nanti mesti rase nk blajar balik kan..:)

melatidaisy said...

kak Sumayyah :

syukran akak, selamat brhujung minggu bersama keluarga tersayang.. barakallahu fikum jami'an ^_^

Solehah said...

semoga selamat sampai di kampung yang permai..btl tu melati, mak ayah tu charger semangat kita kan..dlu pun masa mak ada, akak telefon mak hari2 sebab rasa bersemangat kalo dengar suara dia..

melatidaisy said...

kak solehah :

alhamdulillah kak, sy dah selamat sampai semalam..sorry to hear that..semoga ruh mak akak ditempatkan dikalangan orang-orang yg beriman..amin.

take care kak :)

wanshah said...

tapi tak jugak cik melati. dah keje nanti macam2 tanggungjwb. rasa cam serba salah plak nak keje ke nak sambung blajar. tambah plak dah kawin. kena ikut turn la sape yang nak sambung blajo dulu. kalau 2 2 skali sambung, jenuh sket la nak manage rumahtangga. :-)

cik zatil said...

dear cuti sampai 31hb kan??
dik belaja kat uia ea..

erm..bila lg ea ur next
holiday?

selamat bercuti dik..

[^_^}V.

melatidaisy said...

wanshah :

bagus la mcm tu wanshah..asalkan ade niat n keinginan nk sambung :)

sy doakan moga2 Allah kabulkan impian wanshah n wife tu ..amin..

barakallahu lakuma ^_^

melatidaisy said...

cik zatil :

yup kak, sy UIA.. cuti sampai 31hb..da nak abes cuti da pon..(T_T)

next holiday raye cina..hehe..insyaAllah balik lg :)

btw, thanks kak..take too, syg akak ^_^

wanshah said...

cik zatil, moh kite gi UIA. wat lawatan cik melati kite nih. :-P

melatidaisy said...

sile2..nanti sy bwk g library uia..hihi :)