Thursday, March 11, 2010

bila hati menyapa ...

بسم الله الرحمن الرحيم
Ketika satu pintu kebahagiaan tertutup, pintu yang lain dibukakan. Tetapi sering kali kita terpaku terlalu lama pada pintu yang tertutup sehingga tidak melihat pintu lain yang dibukakan bagi kita. Dalam hidup,terkadang kita lebih banyak mendapatkan apa yang tidak kita inginkan. Dan ketika kita mendapatkan apa yang kita inginkan, akhirnya kita tahu bahwa yang kita inginkan terkadang tidak dapat membuat hidup kita menjadi lebih bahagia Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan, pergilah ke tempat-tempat kamu ingin pergi. Jadilah seperti yang kamu inginkan, kerna kamu hanya memiliki satu kehidupan dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal yang ingin kamu lakukan. Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan. Kamu tidak dapat melangkah dengan baik dalam kehidupan kamu sampai kamu melupakan kegagalan kamu dan rasa sakit hati.
Waktu kamu lahir, kamu menangis dan orang-orang di sekelilingmu tersenyum. Jalanilah hidupmu sehingga pada waktu kamu meninggal, kamu tersenyum dan orang- orang di sekelilingmu menangis. Semoga kamu mendapat cukup kebahagiaan untuk membuat kamu bahagia, cukup cubaan untuk membuat kamu kuat, cukup penderitaan untuk membuat kamu menjadi manusia yang sesungguhnya, dan cukup harapan untuk membuat kamu positif terhadap kehidupan. Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya. Hari ini bila ia datang, jangan biarkan ia berlalu pergi. Esok kalau ia masih bertandang, jangan harap ia akan datang kembali Sesuatu yang baik, belum tentu benar. Sesuatu yang benar, belum tentu baik. Sesuatu yang bagus, belum tentu berharga. Sesuatu yang berharga atau berguna, belum tentu bagus. Agama menjadi sendi hidup, pengaruh menjadi penjaganya. Kalau tidak bersendi, runtuhlah hidup dan kalau tidak berpenjaga, binasalah hayat. Orang yang terhormat itu kehormatannya sendiri melarangnya berbuat jahat. -Pepatah Arab Jangan tertarik kepada seseorang kerna parasnya, sebab keelokan paras dapat menyesatkan. Jangan pula tertarik kepada kekayaannya kerna kekayaan dapat musnah.
Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum, kerna hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah. Sungguh benar bahwa kita tidak tahu apa yang kita miliki sampai kita kehilangannya, tetapi sungguh benar pula bahwa kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki sampai kita mendapatkannya. Masa depan yang cerah selalu tergantung pada masa lalu yang dilupakan. Kita tidak dapat meneruskan hidup dengan baik jika tidak dapat melupakan kegagalan dan sakit hati di masa lalu. Tentang Waktu Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan. Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi. Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan. Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan. Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah musik yang menggetarkan hati. Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuat hidup terasa bererti. Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan. Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menuju syurga.

Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR. Teman yang paling akrab adalah AMAL. Pengawal peribadi yang paling waspada DIAM. Bahasa yang paling manis SENYUM. Dan ibadah yang paling indah tentunya KHUSYUK. Wanita yang cantik tanpa peribadi yang mulia ,umpama kaca mata yang bersinar-bersinar, tetapi tidak melihat apa-apa Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman. Anda bukan apa yang anda fikirkan tentang anda, tetapi apa yang anda fikirkan itulah anda Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan. Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan. Kekayaan bukanlah satu dosa dan kecantikan bukanlah satu kesalahan. Oleh itu jika anda memiliki kedua-duanya janganlah anda lupa pada Yang Maha Berkuasa. Sampan tidak akan dapat belayar di padang pasir betapa pun jua empuknya pasir itu -Pepatah ArabPerjalanan seribu batu bermula dari satu langkah. - Lao Tze Kalaulah anda tidak mampu untuk menggembirakan orang lain, janganlah pula anda menambah dukanya. Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan Saya percaya, esok sudah tidak boleh mengubah apa yang berlaku hari ini, tetapi hari ini masih boleh mengubah apa yang akan terjadi pada hari esok.~ semoga kita semua dirahmati selalu..ameen.. ~

[melatidaisy]

17 comments:

Abd Razak said...

Salam..:)

Indah tulisannya terkesan dihati, terima kasih

Moga sentiasa diberkati Allah.

~0~ said...

entri kamu selalu buat aku termalu....sungguh bermakna dan mendalam...

terima kasih...nasihat yg berguna pada aku...

All da best

sumayyah said...

entri yg menarik..

cemomoi said...

suka mendengar pepatah arab tu... sinis

Diriku.. said...

suhanallah..Maha SuciMu yang mmberikn sulaman ukhwah sesuci ini..Kerdilnya diri menghabiskn setiap perkataan yg terhidang.. Menjalar subur di hati, memyedarkn diri bahawa ia bkn mimpi lagi.Cerminan diri kian jelas, seluas lautan yg trbentang.. secantik karang yg di dasarnya..
speechless again..

melatidaisy said...

Abd Razak :

wa'alaikumussalam..

terima kasih .. barakallahu fik ..:)

melatidaisy said...

~0~ :

tq bro..buat peringatan kita bersama..

all the best 2 u too ..
semoga Allah merahmati.. :)

melatidaisy said...

kak sumayyah :

terima kasih kak..semoga akak dalam rahmatNya selalu..tq :)

melatidaisy said...

cemomoi :

ya..sinis dan mendalam :)

terima kasih..semoga dirahmati selalu..

melatidaisy said...

Diriku :

alhamdulillah..

semoga semuanya dapat menjadi bekalan semangat untuk kita semua dalam pelayaran menujuNya..dan menjadi penghias jalinan ukhwah agar sentiasa indah bersulam redhaNya.. terima kasih :)

wanshah said...

cik melati karang sendiri ke ayat² tu?.. pandai cik melati berpuitis ye. :-)

http://wanshah87.blogspot.com

Frodo Baggins said...

>>___<<


awak buat saya tersenyum
saya dah tertarik
jenk jenk jenk ...


ngehhehehehhe


p/s: cool entry ..

Abd Razak said...

Salam...

Ada award utk ukhti di blog saya dalam entry "Doa dan anugerah" dtglah ambik

melatidaisy said...

wan shah :

bukan la wansha..tu cilok je .. suke than share..thanks :)

melatidaisy said...

Frodo Baggins :

ya..senyum itu sedekah..alhamdulillah.. :)

thanks ..

melatidaisy said...

Abd Razak :

wa'alaikumussalam..
syukran akh..nanti sy ambil.. :)

Aku said...
This comment has been removed by a blog administrator.