Wednesday, June 23, 2010

Mengapa WANITA sangat Istimewa….

بسم الله الرحمن الرحيم


Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. “..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah….”

Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas…leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap…susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi…check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu…memang dah kering pun flusk ni, jerang la air…

sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong….salin la gula…check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi…

ishh. ..ni lauk bila ni, semalam…dah beku dah…basuh la kejap….pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh…penat dah ni, besok je la basuh…sidai kaian lap je lah…
tik…bunyi air dah masak…salin air dalam flusk…ok settle…

baru teringat tak semayang lagi…on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi…nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska…check. ..baju 2 pasang, towel…towel kecik utk selsama…calamine lotion untuk sapu ruam…pampers 4 keping….alamak. .telupa pulak masukkan botol…basuh botol jap…ok settle…

ternampak pulak beg g keje…emm.. besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je…salin jap barang2 g beg coklat…cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti…hishhh sempit la beg ni…hangin je…nak kena beli ni beg baru…rasenya 25 hb ni Sogo sale nih…mana flyers tadi ek…ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle…

Tetiba dengar suara papa…”..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido..”….” ..yelah nak tido la ni..nak smayang jap…”
masuk toilet..buat apa2 yang patut…cuci muka dulu..2 jenis lak tu…adoi..gosok gigi…smayang. ..pakai toner…pakai treatment cream…nak lawa and maintain punya pasal lah ni…nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak…huhuhuhu. ..

bukak almari…emmm. ..pakai baju hijau ni lah besok…gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni…kat bilik belakang…

la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh …g dapur, basuh, sambung gosok baju…gantung elok2…kemaskan baju gantung2…masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor…ok settle..

dgr suara papa lagi…”..i dah ngantuk ni..”..dalam pada nak masuk ke bilik…owh. ..pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram…ok, siram jap…check jap pintu ni…sah tak kunci lagi…grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku…bukak lampu luar..

ni mainan ni sepah2…masukkan la dalam bakul mainan budak ni…banyak nya…sampai bawah meja makan pun ade…adoi.. ..ok dah …

ok dah boleh baring…adoi sakitnya pinggang…cium si comel ni kejap…selimutkan die…la..napa basah ni…emm, tukar la pempers ni…tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la…nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali…ok sayang tido k…kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k…gud nite..sweet dreams…

aaahh…sedapnya dapat baring…mana pulak lotion sapu kurus aku nih…ha, ni dia…sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm…setkan program kerja besok…pg kul 9.30 ade meeting..

ahh…boring. ..panas pulak lotion nih..dah la…emm..sedapnya lelapkan mata…Ya Allah…terima kasih untuk rezekiMU hari ini,…mohon keberkatan dari mu tuhan…papa pun bangun tutup tv…”…i dah ngantuk sangat ni…nak tido lah…citer pun tak best malam ni, bola pun takde…”… selang seminit ….dengar suara papa berdengkur…dah agak dah….

So?….apa yang peliknya..??

Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?…

SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT….

sumber dari email :)

p/s : hidup adalah perjalanan untuk mengenal apa erti tanggungjawab..setiap dari kita ada tanggungjawab tersendiri, bukan satu, bukan dua, tp banyak...kpd diri sendiri, kepada Dia, kepada alam dan kepada kehidupan..ya Allah,hanya kepada-Mu ku mohon kekuatan..hanya kepada-Mu kutagih harapan..yang terbaik bagiku di sisi-Mu dalam setiap ketentuan.ameen..


13 comments:

| Afeefah sza | said...

nice sharing melatidaisy..

tu memang tepat sekali sebagai realiti hidup seorang wanita.. :)

Abd Razak said...

Salam ukhti..:)

Moga sihat hendaknya..

Jika direnungkan semua ini dengan hati nurani yang jernih dan jujur,
maka kita sedari bahawa Allah sungguh telah menempatkan diri wanita bagaikan intan mutiara yang tersimpan di tempat yang terjaga yang tidak boleh dijamah oleh tangan orang yang di hatinya ada penyakit,dan sesungguhnya, betapa mulianya & terhormatnya WANITA di dalam Islam.

cemomoi said...

ooo gitu hikmahnya kenapa umur wanita lebih panjang... orang lelaki memang patut mati awal le, sebab banyak nyusahkan orang pompuan hek, balik kija tau semua makanan dah siap, bangun tido tau baju dah gosok... emmm senangnya jadik laki... patut le orang kata elok kawin cepat senang ada orang jaga

deena farhana said...

salam alaykn ya ukhtil ghaliah..

dah lama xdtg sini..maaf ye bilah..busy aje dgn mcm2..niat nk blogwalking smlm..xsempat2...anyway,nice entry ni..kak deena suke..khusyuk je bc...prmpuan mmg mcm tu la...ade je keje nk buat,slagi xsiap, xnak baring :)

slm syg sokmo dr kak deena buat bilah...

melatidaisy said...

| Afeefah sza |

thanks fifah :))

yup, kite sndiri sebagai wanita, byk lagi yg harus ditempuh.. bersediakah??huhu

melatidaisy said...

Abd Razak :

wa'alaikumussalam,

alhamdulillah, sihat :)

betul tu, tp sayang nye ramai yg tidak menghargai anugerah itu..na'udubillahi min dzalik

melatidaisy said...

cemomoi :

hehe..bkn itu maksud sy,yg tentang kenapa wanita hidup lebih lame tu ayt copy paste :)

kesimpulan dr sy sendiri yg mcm sy tulis kt bawah tu, kalau setiap org tahu memainkan peranan dan menjalankan tanggungjawab masing2 inshaAllah hidup lebih mudah :)

melatidaisy said...

deena farhana :

wa'alaikumussalam habibati ukhti :)

tu la, bilah bace pn rase penat sbb menjiwai satu persatu kerje yg "mama" tu buat..lepas satu satu...hehe

salam syg kembali utk kak deena ... barakallahu fik ^^

si para para said...

tepat sekali....
semuanya kaum hawa yg buat..

penjejak maya said...

salam,

wanita tu istimewa untuk seorang lelaki..

melatidaisy said...

si para-para :

itu hanyalah sketsa hidup..tak semua mengalami keadaan yg sama :)

melatidaisy said...

penjejak maya :

=)

tQa said...

comel je:) hehe...
tq melatidaisy for sharing;)