Tuesday, June 8, 2010

Solat Subuh di Masjid (liciknya syaitan)

بسم الله الرحمن الرحيم

Solat Subuh di Masjid



Seorang pemuda bangun pagi-pagi buta untuk solat subuh di Masjid .

Dia berpakaian, berwudhu dan berjalan menuju masjid .

ditengah jalan menuju masjid, pemuda tersebut jatuh dan pakaiannya kotor.

Dia bangkit, membersihkan bajunya, dan pulang kembali ke
rumah. Di rumah, dia berganti baju, berwudhu, dan, berjalan LAGI menuju masjid .


Dlm perjalanan kembali ke masjid ,
dia jatuh lagi di tempat yg sama!

Dia, sekali lagi, bangkit, membersihkan dirinya dan kembali ke rumah.

Di rumah, dia, sekali lagi, berganti baju,

berwudhu dan berjalan menuju masjid .




Di tengah jalan menuju masjid , dia bertemu seorang lelaki yg memegang lampu.

Dia menanyakan identiti lelaki tersebut, dan menjawab "Saya melihat anda jatuh 2 kali di perjalanan menuju masjid ,jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan anda..'

Pemuda pertama mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan ke masjid .

Saat sampai di masjid , pemuda pertama bertanya kepada lelaki yang
membawa lampu untuk masuk dan solat subuh bersamanya.namun lelaki itu menolak.

pemuda itu mengajak lagi hingga berkali2 dan lagi, jawapannya sama.

Pemuda bertanya, kenapa menolak untuk masuk dan solat.

lelaki itu menjawab :

Aku adalah IBLIS (syaitan)


Pemuda itu terkejut dgn jawapan lelaki itu..

syaitan kemudian menjelaskan,

'Saya melihat kamu berjalan ke masjid ,

dan sayalah yg membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah, membersihkan badan dan kembali ke masjid ,

Allah memaafkan semua dosa-dosamu.

Saya membuatmu jatuh kedua kalinya, dan

bahkan itupun tidak membuatmu merubah fikiran untuk tinggal dirumah ,

kamu tetap memutuskan kembali masjid .

Karana hal itu,
Allah memaafkan dosa2 seluruh anggota keluargamu.

Saya KHAWATIR jika saya membuat kamu jatuh utk kali ketiga ,

jangan2 Allah akan memaafkan dosa-dosa seluruh penduduk desamu,

jadi saya harus memastikan bahwa anda sampai dimasjid dgn selamat....'

Jadi, jangan biarkan Syaitan mendapatkan keuntungan dari setiap aksinya.

Jangan melepaskan sebuah niat baik yg hendak kamu lakukan kerana kamu tidak pernah tahu ganjaran yg akan kamu dapat dari segala kesulitan yg kamu temui dalam usahamu untuk melaksanakan niat baik tersebut.. .




sumber dari email :)

26 comments:

deena farhana said...

salam habibati ukhti,

lakaranyg mantap..kak membaca penuh khusyuk smpai ke word terakhir...

alhamdulillah, beroleh sesuatu drnya..trm ksh ukhti syg...

Jantan Keparat said...

thanx!!!!

cemomoi said...

iskh... malunya kat pemuda tu ye... sungguh istiqamah hingga setan pon malu jugak kat dia

CIKGU ZAM said...

salam melati,
terima kasih banyak2, doomo arigato gozaimasu. Sebuah kisah yang sangat menraik, saya sgt suka, can i copy this interesting islamic story???????????

Abd Razak said...

Salam ya ukhti..:)

Memang bijak syaitan ni mengatur langkahnya utk menghasut manusia. Namun, jika kita punya iman yang mantap kita boleh atasi kebijaksanaannya..

Syukran ya ukhti utk tazkirah ini..:)

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN said...

salam kawan,,

huu...ada bacaan malam.,..dapat juga pengisian,,,

tq2,,nice entry..

p/s utk aku : bila la aku nak rajen g subuh kat surau,,,huuu

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
cam pernah terbaca..
nyway thanz atas ulangan =)
mmG ada hikmah pGajaran..kekuatan niat & azam kita pasti diganjari

HASRUL NIZAM said...

insaf3

melatidaisy said...

kak deena farhana :

wa'alaikumussalam habibati ukhti :))

sekadar berkongsi dari kotak email ..

fi amaanillah daaiman dan salam sayang ^_^

melatidaisy said...

Jantan Keparat :

welcome !!

May Allah bless u always:)

melatidaisy said...

cemomoi :

betol2..tp syaitan pk cara lain plak..

melatidaisy said...

CIKGU ZAM :

Wa'alaikumussalam ..

welcome..sila kan..utk perkongsian brsama..semoga semua beroleh manfaatnya..

barakallahu fik :)

melatidaisy said...

Abd Razak :

wa'alaikumussalam akh :)

semoga Allah sentiasa memelihara kita daripada permainan syaitan ..

barakallahu fik :)

melatidaisy said...

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN :

wa'alaikumussalam ..

welcome,tq singgah sini.. semoga dpt manfaat bersama ..

good luck :)

melatidaisy said...

Azrai Ahmad Zamri :

wa'alaikumussalam,

sure penah terbaca sebab sy pon ni kwn2 forward via email :)

'afwan..semoga dirahmati selalu..

melatidaisy said...

Hasrul Nizam :

alhamdulillah :)

Jenin said...

entri ini menyentak lamunan saya :)
terima kasih

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Suatu hadis/pengajaran yg baik kalau hendak mengamalkan sesuatu Ibadah, tetapi dari segi Usul AlFikh, bahawa tingkatan hadis ini tidaklah sampai ke makam Ketetapan Putus (Qot`ie Tsubut) baik dari segi Dalil putus atau dalil Dzon dlm Istinbat Hukum dimana para Imam Mazhab membahaskannya. Namunbegitu utk menganjurkan kebaikan dan menjauhkan kemungkaran sebagai tauladan, ia diterima pakai dalam semua kitab Ibadah, Tasauf dan Akhlak. Untuk makluman pengetahuan kita semua. Wallahualam

melatidaisy said...

Jenin :

sama2 .. semoga manfaatnya utk semua ..

tq mr pres sbb sudi tinggalkan jejak di sini, barakallahu fik :)

melatidaisy said...

tajnur :

wa'alaikumussalam wbt..

syukran utk maklumat yg amat berguna..

barakallahu fik .

Ibnu Jamaluddin said...

Entri yang penuh dengan nasihat... ^_^
Moga diri beroleh manfaat sepertimana si pemuda itu...

the sastraboy said...

sangat suka! hehe. tiru boleh??

melatidaisy said...

ibnu jamaluddin :

mudah-mudahan..itulah harapan sy jgk..ameen :)

melatidaisy said...

the sastraboy :

me too :)

silekan..ni sy ambik dr my email inbox..panjang2kan lah..semoga smua broleh manfaat..inshaAllah.

rasa hati said...

perkongsian yg bermakna..:-))

melatidaisy said...

rasa hati :

:))