Monday, July 5, 2010

:: dari saya untuk kalian ::

بسم الله الرحمن الرحيم


Salam to all..
esok dah 6hb Julai, tak lama lagi 12hb Julai saya akan memulakan semester baru bagi tahun ke 3 pengajian saya di uiam.
Dalam tak sedar rupanya dah nak dekat 3 bulan saya bercuti di rumah,tempoh yang sangat lama sebenarnya tapi macam biasa la, rasa cam tak cukup puas je..belum puas jalan2 kat pantai..hehe..lagi-lagi sekarang ni musim durian, kat rumah saya boleh kata hari-hari ada je durian yang ummi atau abah bawak balik, saya yang dah dekat 2 minggu batuk ni tak tahan godaan,sepatutnya kalau nak sembuh tak boleh makan durian tapi mane la nak tahan,feveret tu..alasan saya, kat gombak nanti da susah nak makan..ummi pon sambil2 membebel tengok je sy makan, takde plak dia ambik durian tu bawak lari jauh2 dari saya (^_^).

Ok cukup cerita pasal durian, apapun cuti saya dah nak abis..sedihhh..good bye holiday..and yes UIA, i'm coming !! (hakikatnya dalam hati dah lama rindu uia)

jom saya bawak kamu semua jalan2 uia ye :)



ok, ni pemandangan dari pintu masuk utama uia time malam, actually bangunan ni adalah admin building, kalau masuk pintu tu jalan terus akan terus sampai ke masjid uia, right wing n left wing pula ada bermacam-macam office.


ok, ni pulak pemandangan dari ruang udara uia, gigih saya saya sewa heli semata-mata nak share ngan kamu semua view ni..[sile jangan percaya] :)

dan ini lah masjid uia atau nama betol nya Sultan Ahmad Shah Mosque,erm, masjid ni la konon-kononnya Universiti Al Azhar tempat Aidil blajar dalam cerita Nur Kasih tu..Uni. Al Azhar cap Gombak..hehe..tapi memang masjid ni cantik, 3 level semuanya, kalau hari jumaat time2 nk solat Jumaat memang penuh dengan muslimin, sebab jama'ahnya bukan sahaja warga uia tapi juga orang-orang luar yang tinggal berdekatan, termasuk adik-adik SBPI Gombak.


Ini pula main entrance untuk ke fakulti atau kuliah saya, Kuliah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan (irkhs). Takde perkataan Bahasa Arab pun kan? Actually Jabatan Bahasa Arab ada dalam fakulti ni la.Bangunan ni fames dengan nama HS building dan kebanyakan daripada kelas-kelas saya memang kat sini, walaupun ni main entrance nya tapi saya tak selalu guna sebab banyak lagi laluan lain..Fakulti IRKHS ini adalah fakulti terbesar di uia sebab banyak jabatan under fakulti ni, termasuk Bahasa Inggeris, Quran Sunnah, Political Science dan macam-macam lagi.



Ok, kalau gambar tadi main entrance yang ni pula saya kira sebagai pintu belakang kuliah saya la kot.Kat area ni pon cantik sebab ada kolam kat tengah2 n sometimes ada air pancut.Ni nama nya HS Squere, Tapi kadang2 airnya kotor dan paling best sebab ade biawak..huhu..penah je time saya tunggu nak masuk kelas tetiba ade biawak merangkak-rangkak nak masuk kelas jugak, apa lagi abis la kecoh kat situ, nasib baik ada sorg brother jadi hero kejap,halau biawak tu balik ke kolam, kelas dia kat situ tapi tersesat agaknya gi naik atas..hehe

Ini KAED building atau yg sebetulnya bangunan Kuliyyah of Architecture Environmental Design.Saje saya selitkan pict fakulti saya suka bangunan ni, senibina yang amat mengagumkan saya,kadang2 sambil bawak motor mata saya tertoleh2 tengok bangunan ni, macam x puas,tengok tapi agak membahayakan diri la jugak :)


Ini lagi gamba Kaed Building jugak..dari tepi..cantik kan??
ok la, cukup cerita pasal uia, maaflah tak ada gamba kuliah lain, saya tunjuk kuliah saya je dan KAED kt atas ni sebab sy suke design nya :)

Jumaat ni saya akan bertolak ke Gombak untuk meneruskan perjuangan saya di bumi taman ilmu dan budi, uiam..dan perjuangan saya kali ni mungkin sedikit berbeza namun semua nya saya terima sebagai cabaran dan saya harapkan ia akan menjadi satu titik tolak dalam diri saya untuk memulakan langkah baru.Saya tak nak lagi menoleh ke belakang, cerita-cerita semester lepas yang suka jadikan kenangan, yang duka ambil pengajaran.Saya akui yang saya melalui detik getir saat menghadapi final exam semester lepas, sangat-sangat mencabar jiwa saya, mujur ada kak long dan 2 3 orang sahabat baik untuk saya menumpang bahu.Sesungguhnya saya amat bersyukur di anugerahkan kak long dan teman-teman yang berbudi, yang setia menemani dan mengubati..terima kasih untuk kalian.Ok..tutup cerita sedih episod hitam itu.Saya cukup sakit bila ingat kembali.titik.

.........................................


alhamdulillah akhir-akhir ni rezeki saya murah sangat, award datang bertubi-tubi
eheh..cam x kena je ayat ;)

apapun setinggi terima kasih untuk sahabat-sahabat yang sudi menganugerahkan saya award-award berikut ;

ni award dari kak ATEH QSHE

thanks akak :)


ini pula award dari Si para-para dan Hasrul Nizam
terima kasih :)


Si para-para dengan murah hatinya telah hadiahkan saya 2 award termasuk yg kat bawah ni.. syukran ya :)


dan ini award dari Akh Abd Razak , syukran akh utk award cantik ni :)

terima kasih sekali lagi buat sahabat-sahabat yang sudi hadiahkan saya award2 tadi, semoga ukhwah kita di sini akan membawa seribu rahmat dan mendapat keberkataNya.

............................................

selama ini saya asyik pas2 kan award orang lain je untuk sahabat2, dan saya memang dah janji dalam hati yang sebelum berakhirnya cuti panjang saya di rumah ni saya nak tinggalkan buah tangan istimewa untuk sahabat-sahabat sekalian, dan semua follower2 saya..ewah, macam beribu je bunyi nye.hehe

buat kalian semua, sudi-sudikan lah diri menerima hadiah yang tak seberapa ini, ikhlas dari saya sebagai tanda ukhwah kita di alam ini..sesungguhnya mengenali kalian adalah anugerah dan kenangan indah dalam hidup saya.


Dan saya doakan semoga ukhwah ini membawa kebaikan dan manfaat buat semua dan semoga berjalan seiringan dalam menggapai redha Ilahi..inshaAllah

akhirul kalam, salam sayang dan salam ukhwah fillah untuk kalian semua

(^_^)

wassalam


35 comments:

charazion said...

Selamat kembali ke sekolah dengan penuh bersemangat! hehe

Bestnye tengok gambar2 UIA. Teringin nak belajar kat sana.

Abd Razak said...

Salam ya ukhti...

Moga sihat hendaknya..

Selamat kembali ke IIUM untuk meneruskan pelajaran, moga Allah permudahkan perjalanan dan selamat sampai ke destinasi.

Terima kasih untuk anugerahnya ya!

Lelaki Ini said...

sy dh start belajar!

Anonymous said...

rindunya hati kat taman ilmu dan budi ni...

jane said...

aduiiii

ko buat akak rindu uia la
hukhukhuk

serius sgt rindu

uia dulu u yg pling akak benci n tak nak masuk, tp lama2 jatuh syg dowh
hahahhhaha

pe2pown, hye msjid al azhar
kah3x



slmt trusknn bljr melati...mg rjin n dpt result bgus cm akak ms grad nnt
ingt...kumpul pointer tinggi2

ngahahahahah

kim salam uia...

walaopon pic kuliah akak takde dlm ni....tgk uia pon ok la...terubat rindu
heeeeeee


gudluck n thnks for the awrad;))

elly ellyza said...

salam melati,
tak sangka jumpa kawan2 di iium di blog...blog kamu sungguh indah,..teruskan penulisan yang baik...selamat kembali ke taman ilmu dan budi..sok result budak2 short sem kua..doakn yang terbaik buat saya..~~

cemomoi said...

ups! slamat sambung perjuangan, patut le adik kawe ade cuti seminggu lagi lepas praktikal... gud luc n tima kasih award tu

deena farhana said...

salam alayk ukhti ku syg..

sonok tgk pic2 ni...n tahniah dpt award..n mekasih sudi pasingkan award ni..

yg specialnya award oren tulis melatidaisy tu..waaaaahhh..kak suke..kak sudi ke ambik tu...heeeee

| Afeefah sza | said...

wah melatidaisy..
hampir lengkap gambar2 dalam uia tu :)

En iLham said...

selamat menyambung pengajian

saya pun perlu kembali ke kampus ahad ni

rasa macam malas saje nak balik

hehe

uia memang sangat cantik, saya pernah pg sekali sebab ada program.
senibinanya sangat outstanding

p/s : terima kasih atas award yang diberikan yer

alhariesz said...

salam melati...

huhu...rindu tol kat UIA...terlalu byk sgt kenangan terindah kat sini...

kawan terbaeek gak jumpa kat sini...alhamdulillah...

InsyaAllah akan kembali utk further studies...kalau diizinkan...

doa2kan eh...

*masjid tu tempat saya lepak in between class..kekadang tido....zzzzzzzz....eh, i'tikaf la... haha

penjejak maya said...

salam,

selamat belajar kembali setelah sekian lama bercuti..

wanshah said...

waa.. uia.. rindunye nak gi uia balik. dulu waktu blajar kat IIC kat gombak, slalu jer gi uia. join aktiviti kelab ngn bdk uia. nanti if wanshah gi sana bleh la roger² cik melati ye. bg contact no la kat wanshah. :-) thanks ye bg award utk TKSB. terharunye incik wanshah.. :-)

http://wanshah87.blogspot.com

Pacifist said...

syukur alhamdullilah dik MD dpt menuntut ilmu disana.insya'allah lahir seorang lagi pemikir Islam.Amin...

si para para said...

bestnya dapat bergelar pelajar universiti kan...

blaja rajin2 nanti..hehe

err melatidaisy ni asal mana?
kita sekampung ke?

I*K*T*I*R*A*F said...

Salam. :)

cantik UIA ya? oh,thanx 4 d award! :)

putericahaya said...
This comment has been removed by the author.
putericahaya said...

salam ziarah

Miss_FaFaCat said...

salam bilah..
sihat??yalah..dah mkn durian bnyk ni slalu akan ade demam2..(nk jugak durian!!)

selamat pulang ke medan perjuangan menuntut ilmu
semoga dimudahkan urusan..(^.^)

sungguh indah bangunan2 UIA itu..seperti mahu mengholidaykan diri ke sana..hehe..(oleh kerana bngunan UTM tidaklah gah mane).

all the best to you and take care..!

spirit0 said...

nak g pantai gak~!!huhu *jeles*

happy back to school :)
sediakan hati dan diri ntuk berjuang di medan ilmu.may Allah bless~

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN said...

bez gila UIA,,,,,

cantek2 tempat orang,,,d hati tetap tempat kita,,walaupun x cantek,,

hehehe,,,,

lagu apa ni?? bez plak,,,,nak tajuk,,,

nnt bg tau kat blog saya k

Anonymous said...

salam ziarah

HASRUL NIZAM said...

salam ziarah... mekasih utk award awak tu...blaja rajin2 jangan ponteng kuliah... he3 same laa ngan saye start 12 hb... first week adalah masa untuk tido he3

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN said...

aiikk....napa banyak bebenor komen yg d delete,,,,mmg sah blogspot arini mereng,,hehehe,,

saya ada komen td,,,tp ilang gak,,xpe2,,,

waa mekasih2,,,,,

melatidaisy said...

jane :

wah, akak mesti sokmo deanlist kan, xde ea pict kuliah akak?means akak bkn HS mahupun KAED student,akak kuliah ape dulu?

kalau akak uia paling dibenci b4 masuk dulu,sy plak mmg dari dulu aim nk masuk,hehe :)

melatidaisy said...

wanshah :

ooo,wanshah pon slalu masuk sini ea, IIC tu pn sedara mara uia jgk kan:)sile la dtg lg, kawan2 ex school wanshah pon rmai lg kan kt sini termasuk la ex headcom sy dulu,ustz cerot :)

melatidaisy said...

si para-para :

syukran, inshaAllah,doakan sy agr rajin2 sokmo.hehe

sy asal kota putra atau lebih tepat lg kg raja, sekampung ke?

melatidaisy said...

I*K*T*I*R*A*F :

tq, datang la sini bila2 free k, sy bwk ronda2 uia..hehe,

thanks sbb sudi terima award sy tu,smga ukhwah dirahmatiNya :)

melatidaisy said...

Anonymous :

wsalam,syukran ats ziarah

melatidaisy said...

HASRUL NIZAM,

inshaAllah, same goes to u, good luck..1st week mase utk tido? em, yg penting jangan ngigau dalam dewan kuliah.hehe

melatidaisy said...

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN :

tu la, sy ingt kan blogspot sy yg bermasalah semalam,mmg byk komen2 yg xleh approve but then still boleh baca kt inbox email.

tq sudi terima award sy, :)

Peminat Katie Holmes said...

uia memang cantik.
my sis baru je habis kat uia.
neway, ape maksud mardhatillah?

melatidaisy said...

thanks 4 ur visit, o yeke, ur sist course ape?

mardhatillah means keredhaan Allah :)

shameel Iskandar said...

trima kasih atas awardnya. Slmt kembali ke kampus. Pernh dulu sy ke UIA, sebagai wakil pempinan pelajar USM( sy wakili persatuan mahasiswa islam)

melatidaisy said...

Shameel Iskandar :

terima kasih kembali sbb sudi terima,semoga ukhwah di sini mmbawa rahmat utk semua,oo,awk dlu PMI ye, alhamdulillah :)