Sunday, September 26, 2010

23rd of September ..

بسم الله الرحمن الرحيم




.....................................................

saat jemari memegang pen untuk berjuang dengan tugasan-tugasan ku sebagai pelajar tiba-tiba wajah ummi bermain-main di ruang mata..telefon di capai..lantas jemari mula menekan keypad mencoret kata-kata buat ummie tersayang yang nun jauh di pantai timur..

"ummie, semalam besday org..semalam org cukup 22 tahun, tahniah ummi sbb berjaya melahirkan dan membesarkan anak yg comel ini..hehe..ummi memang hebat, bersyukur sgt sbb dilahirkan sbg anak ummi dan abah.. maafkan segala salah n silap org ye :)"

(ini lah perangai anak ke dua ummi, sempoi dalam berkata-kata sedangkan bibir sebenarnya ingin menzahirkan kasih dan sayang yg menggunung di hati..ummi pun faham, anak ke dua ummi ni bukan macam kak long yang ayat sms nya sentiasa menyayat hati..heheh.. kak long kalau bace ni harap jgn marah yek :) )

"ummi ingt besday awk smalam cuma tak sempat nk wish.. slamat hari lahir yg ke 22..memang anak2 ummi comel2 semuanya..bukan ummi hebat, tapi Allah yg hebat, kehebatan Allah terpancar dalam kehidupan keluarga kita, mungkin kerana kepasrahan ummi kepada-Nya dalam semua perkara, mungkin juga berkat qiamullail yg sering ummi lakukan..Allah sering mendengar rayuan dan rintihan ummi di setiap tahajjud dan hajat,mengadu padaNya dalam dalam menghadapi kepayahan ummi membesarkan setiap anak-anak..ummi selalu minta agar Allah jadikan anak2 ummi insan yg diredhai-Nya di dunia dan akhirat..awak pun, belajarlah dari kehidupan ini, moga menjadi muslimah 'abidah sajidah syakirah radhiah dunia akhirat"


aduh..niat di hati nak sempoi-sempoi sms dengan ummi, akhirnya terkedu dengan titipan sms dari ummi tersayang..dalam diam mengalir air hangat di pipi, sehangat darah yang mengalir dalam setiap urat nadi lalu menyalakan kembali obor semangatku yang semakin hari kian malap... terima kasih ummi..perjalanan ini sering di rasakan payah..namun peringatan ummi menyedarkan.. hanya Dia selayaknya aku bergantung, hanya pada-Nya selayaknya aku mengadu..bukan pada manusia..kerana manusia itu tidak sentiasa kekal di sisi kita..sedangkan Dia sentiasa ada, sudi mendengar rintih hati kita di setiap masa dan ketika..

Dalam meniti jejak duniawi, ku ayun langkah mengiringi isyarat dari jiwa, seringkali langkah ini tersasar ..kadangkala tersadung pula di persimpangan..namun saat kaki menjejak ingin kembali pulang kepada-Nya, lorong itu semakin luas membuka jalan, saat hati merintih pedih membungkam rasa kasih sayang Nya dirasai segar menyelinap ke segenap ruang jiwa.. aku tidak sendiri ! aku masih ada Dia ! aku masih ada mereka..mereka yang sentiasa membangkitkanku saat diriku rebah juga mereka yang sentiasa membisikkan doa suci buat diriku..

terima kasih ummi, terima kasih abah..terima kasih juga buat teman-teman yang sudi mendoakan kejayaan dan kebahagiaan buat diri ini,setiap ucapan di facebook mahupun sms saya baca dan akhiri dengan kalimah ameen.. sangat gembira dan bersyukur atas ingatan dari kalian..moga-moga Allah qabulkan doa-doa kita..dan moga-moga kita semua dalam rahmatNya sentiasa..

terima kasih istimewa buat kak long and dua orang sahabat tersayang, ain dan fadhilah .. kenangan kita masak malam2 and having dinner at 11.30pm di serikan juga dengan sate idaman ain (hari2 sebut nk makan sate) pd 22nd of sept 2010 akan disemadikan dalam ingatan..walaupun letih tapi kita enjoy berperang di dapur then menikmati hasilnya dalam keadaan mata yg dah mengantuk..hihihi :)

salam sayang and salam rindu buat semua ^_^

hepi besday melatidaisy !

16 comments:

Lelaki Ini said...

thanx2!

aisyahHumaira said...

Salam melati,

SubhanALLAH, hari ulang tahun melati dh lps ke? akak benar2 tau tahu dik..apapun akak doakan, semoga melati menjadi hamba ALLAH yg beriman yg bertaqwa disisiNya..dan semoga menjadi anak soleh juga bt ummi dan abah melati..(^_^)

Abd Razak said...

Salam...

Moga ukhti sihat hendaknya..

Moga hari-hari yang mendatangkan dipenuhi dengan amalan soleh untuk menyediakan bekalan secukupnya sebelum kembali kepada~Nya.

Semoga Allah kurniakan keberkatan usia buat ukhti..

cun09 said...

salam dik ^_~

selamat hari lahir...semoga diberkati dan dirahmati oleh ALLAH sepanjang hidup ini...

**berkongsi bulan dgn akak rupenyee**

CIKGU ZAM said...

salam melati,
Selamat menyambut hari lahir yang ke-22, wahh sudah besar tu, Alhamdulillah. Semoga sentiasa menjaga diri dengan baik.

Werdah said...

Salam Melatidaisy.

Selamat sambut ulangtahun kelahairan ke 22... semoga sentiasa dalam kebaikan.. amiin

MuNie said...

salam sahabatku.

nangis i baca kata2 ummie kamu. my mum xpenah tulis mcm 2 kt i n i sedar knape. i'm not a great child to be proud of.

kata2 ummie kamu mnjadi penguat ku for awhile. bila hati lemah dgn tangisan mengingati, smkin kuat kita bangkit utk hidup, kan? :)

btw dear, happy birthday, again.. hehe. all the best for u darl. sorry, hnya smpt wish kt sms je aritu.. smga ukhwah kite berkekalan smpi bile2. tq sgt sbb perkenalkn Blogger kat aku, dr stu ak bljr ttg byk perkara yg baik, yg d panduan ak slalu.. yg penting, jumpe rmai kwn yg baik mcm kamu, stok kawan dunia akhirat. hehe.

my dear friend, ak sgt buntu and sedih skrg ni. ak ambik kesempatan xdtg kls arini dgn keizinan pelepasan kelas dr pesta konvo dgn tdo spnjg pagi. knon2 nk revive energy stelah hmpir 6hari xtdo mlm. tdo skdr 3-4 jam je sehari. tp mkin la hatiku xtenteram. haih.. bila bersosial, sepatutnya mnjadi tmpt utk mengumpul pahala, tapi nmpknye lebih byk dosa yg aku dapat. smga Allah tak marah pdku. and plz doakan aku yer yang.. aku nk jadi org2 baik mcm kamu n shbt2 blogger ak yg lain. huhu.

lastly, (pnjg gile komn aku. dh ready baru baca k), take care of yrself. love u and miss u so much dear...

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN said...

selamat hari lahir melatidaisy,,

maaf lmbt sgt wish,,,

moga panjang umo dan murah rezki,,

Amin,,,

melatidaisy said...

Lelaki Ini :

welcome :)

melatidaisy said...

aisyahHumaira :

Wa'alaikumussalam..

la baksa bihi akak :)ameen3...syukran ats doa akak.. semoga kebaikannya kembali kepada akak..barakallahu fik :)

melatidaisy said...

Abd Razak :

wa'alaikumussalam..

jazakallahul khair ats doa akhi..ameen..

barakallahu fik :)

melatidaisy said...

cun09 :

wa'alaikumussalam kak..

thanks..ameen3..

oo akak bulan 9 jgk ea.. sanah helwah utk akak jugak.. kullu 'aam wa anti toyyibah :)

barakallahu fik :)

melatidaisy said...

CIKGU ZAM :

wa'alaikumussalam..

t.kasih cikgu.. semoga cikgu zam dalam rahmatNya sentiasa :)

melatidaisy said...

m.cik Werdah,

wa'alaikumussalam m.cik..

terima kasih..syukran ats doa m.cik..semoga m.cik juga dikurniakan kesihatan dan kebahagiaan berpanjangan :)

melatidaisy said...

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN :

it's ok broloq,anyway thanks ats doanya..ameen2..

:)

melatidaisy said...

Munie ku sayang :)

wa'alaikumussalam..

terharu dengan komen u kt atas..hari tu bace kalut2 sbb ade kerja nk buat, dah nk abis komen baru nmpak ko pesan bace bile ready..hihi..sori la ye, kirenye aku terbaca time blom ready sbb tu x reply komen time tu jgk :)

Anf thanks 4 the wishes..u know what? aku tertunggu2 msg ko, nasib baik ade jgk... kalau x i merajuk 3 bulan..hik3..gejer :P

btw, my dear friend, utk rasa bahagia kite harus bersyukur dan gembira dgn apa yg kita ada..moga2 rasa syukur itu menyuburkan lagi keyakinan kita pada kasih dan sayang-Nya.. (pesanan utk diri sendiri jgk yg cepat sgt dirundung pilu..huhu)

pesta konvo kt sane dah abis kan?? lega suda kamu..bleh fokus utk study plak..aku kt sini jumaat ni baru start,nk makan coklat free meh la turun uia, sbb aku komiti chocolate festivel..hehe

sbb kumen u panjang so i reply pnjng gak,baru adil kan?? take care then.. diri ini jgk sangat rindu sama kamu..and please remember this...ana uhibbuki fillah..semoga ukhwah berpanjangan..jga diri k ^_^