Monday, November 15, 2010

Hati Sebesar Cawan Dan Hati Sebesar Kolam

بسم الله الرمن الرحيم
"Aduhai, kenapakah hidup aku selalu dirundung malang begini..?" lelaki muda itu berkeluh-kesah. Selama hidupnya, dia tak pernah merasakan ketenangan yang sebenar. Hatinya tidak pernah sepi daripada merasakan kerisauan.

Fikirnya, Tuhan tidak pernah sudi meminjamkan kedamaian hati padanya. Dia sangat cemburu apabila memandang sekeliling. Mereka bebas ketawa dan mudah tersenyum. Tapi dia? Dia hanya mampu tenggelam dalam dunia sepi dan resahnya sendiri.

Hatinya tidak mampu mengisi segala masalah yang menghimpit jiwanya. Lalu, selepas lelah dan puas berfikir, suatu hari dia melangkah longlai menuju ke hujung kampung. Niat hatinya, ingin menemui seorang lelaki tua.

Saban hari, wajah lelaki tua itu sentiasa kelihatan tenang. Damai sentiasa bertamu diwajahnya. Dia ingin sekali meminta rahsia. Lalu, dia terus berperi kepada lelaki tua tersebut.

Masalah keluh kesah dan kerisauannya didengari lelaki tua itu sambil tersenyum. Lalu dia mengajak lelaki itu ke suatu tempat iaitu ke tepi sebuah kolam yang besar sambil membawa sebiji cawan dan dua bungkus garam. Lelaki itu mengikut, walaupun hatinya sedikit hairan.

"Anak muda," lelaki tua itu bersuara.

"Ambillah cawan ini, isikanlah air dan masukkanlah sebungkus garam," ujarnya lagi. Lelaki itu yang dalam kebingungan hanya menurut.

Cawan diambil, air diisi dan garam dimasukkan. Kemudian lelaki tua itu berkata lagi.

"Sekarang kamu minumlah air tersebut," dalam bingung yang masih bersisa, lelaki itu mengikut kata lelaki tua itu.

" Apa rasanya?" tanya lelaki tua itu apabila melihat kerutan di dahi lelaki tersebut.

" Masin!"

Lelaki tua itu tersenyum lagi.

"Sekarang, kamu masukkan pula sebungkus garam ini ke dalam kolam itu. Kemudian kamu hiruplah airnya."

Lelaki tua itu menunjukkan arah ke kolam. Sekali lagi lelaki itu hanya mengikut tanpa menyoal. Air dicedok dengan kedua belah tapak tangan dan dihirup.

"Apa rasanya, wahai anak muda?" soal lelaki tua itu.

"Tawar, tidak masin seperti tadi," lelaki muda itu menjawab sambil mengelap mulut.

"Anakku, adakah kamu memahami kenapa aku meminta kamu berbuat begitu tadi?" tanya lelaki tua itu, sambil memandang tepat ke arah lelaki tersebut. Lelaki itu hanya menggeleng. Lelaki tua itu menepuk-nepuk bahu lelaki tersebut.

"Anakku, beginilah perumpamaan bagi diri kita dan masalah. Garam itu umpama masalah. Cawan dan kolam umpama hati kita. Setiap orang mempunyai masalah, ditimpa masalah dan diuji dengan masalah. Tetapi, kalau hati kita sebesar cawan, maka kita akan merasai pahitnya masalah itu, pedihnya hati kita dan keluh kesahnya kita."

"Tetapi kalau hati kita sebesar kolam, masalah tidak akan mengganggu kita. Kita masih boleh tersenyum sebab kita akan mengerti masalah bukan hadir untuk menyusahkan kita. Masalah dianugerahkan untuk kita berfikir, untuk kita muhasabah diri. Masalah dan ujian akan memberi hikmah kepada kita."

"Anakku, itulah rahsiaku. Aku sentiasa berlapang dada, aku sentiasa membesarkan jiwaku, supaya aku boleh berfikir tentang perkara-perkara lain dan masih boleh memberi kebahagiaan padaku. Aku tidak akan sesekali membiarkan hatiku kecil seperti cawan, sehingga aku tidak mampu menanggung diriku sendiri."

Maka, pada petang itu lelaki itu pulang dengan senyuman yang terukir di bibir. Dalam hati, dia berjanji akan sentiasa membesarkan jiwa dan berlapang dada.

sumber : http://www.iluvislam.com

"..hati yang seteguh karang tak mungkin tewas dibadai gelombang..andai patah jua dibawa arus pasti terdampar di pantai menjadi tugu perjuangan yang tulus.."

7 comments:

Abd Razak said...

aSSalamualaikum...

Moga sdri sentiasa sihat dan dalam pemeliharaan~Nya sentiasa..

Apapun yang menimpa, baik kesusahan mahupun kemudahan, kekacauan mahupun kedamaian, kehinaan mahupun kemuliaan, musibah mahupun anugerah, tidak mampu membakar hati mereka.

Mereka menyedari bahawa semua yang terjadi - kejadian saat ini, misalnya - telah ditetapkan dalam Lauh Mahfuz dan merupakan takdir Allah.

~Kata-kata Hikmah Imam Al-Hakim~

cemomoi said...

menarik

idop tanpa masalah dunia kita pasti tak meriah

abu muaz said...

t.kasih atas info ini.
masalah yang melanda dalam hidup ini akan memberi kematangan pada kita.

ummu said...

assalamualaikum saudari
hati sebesar cawan vs hati sebesar kolam, keduanya tamsilan yang sering berk=laku, dan hati seteguh karang ni sukar utk dimiliki,kala ombak memukul dan ribut melanda, hanya Allah yang memberi kekuatan, kan melati,

HaDi said...

Salam...

entry yg menarik...
teruskan menulis ye..

si para para said...

salam...
lama tak dtg sini..
harap tuan rumah sehat dan ceria selalu.hati itu stor penyimpan rasa...
terimalah semuanya dengan seadanya..
sesungguhnya kita di jadikan untuk itu..
yaitu untuk di uji..

hairil said...

besar kolam ye...

nk bg besar tasik laa...lori garam jatuh pn jiwa still tennnaaaaang...