Sunday, December 5, 2010

The Bond of Us..

بسم الله الرحمن الرحيم

Pagi tadi dalam keadaan yang demam dan batuk saya buka my blog, kemudian nampak ada latest komen dari UmiJida . Berkerut kening sy(sekejap je)sbb fikir siapa gerangan UmiJida ni. Finally baru tau kak sajidah rupanya.. sy selalu panggil dia kak sajid, kak sajid ni senior sy kat skolah dulu,dan kat Uia jgk. Malah di Uia kak sajid jadi kawan kepada kakak saya.. mutual friend org kata :)

Memang niat tak nak blogging sbb tak larat dan kesihatan tak mengizinkan, tapi alang-alang dah nampak saya terus click..banyak rupanya link blog kak sajid ni, baru saya perasan,sebelum ni cuma ada satu link blog dia kat side bar saya, Berbahagia dengan takdir-Nya. Boleh click untuk mendapatkan santapan hati di sana :)

Hasil dari jalan-jalan di salah satu daripada blog-blog kak sajid saya ada terbaca satu entry yang amat menyentuh hati saya.. ye, saya juga hassasah seperti mana kak sajid.dalam erti kata lain "cepat tersentuh" dari ayat pertama hinggalah ke akhirnya.. seoalah-olah membuai nurani saya di sini. Syukran kak sajid for such a nice words. Bilah minta izin copy paste sebijik sejibik kat sini kay ? ^_^

Sangat panjang actually but nevermind coz i love it :)

Sajak di bawah ini...

Saya sangat suka...

Jumpa di FB kawan & saya ngap ke sini.


~~~~~~~


the words are just nice.

it might be long. (yes it is!) but if u read each word you'll definitely like it! especially if u are the hassasah type like me...

some paragraphs really touched my heart. which paragraphs?? TOP SECRET! ;) just kidding. i love the parts about friendship. indeed i value friendship very much, and it is somehow sadden me to see some friends are throwing the bond into garbage especially when they think they are strong enough to live by themselves... and they even think that taking care of friends' hearts are something not worth it. T_T

let us read for a while about what Rasulullah SAW had said about the friendship (precisely: ukhuwwah between Muslims):

المسلم أخ المسلم ، لا يظلمه ولا يخذله ولا يحقره

“The Muslim is a brother of another Muslim, he doesn't oppress him, neither does he hand him over to the enemy, he doesn't disappoint him, nor does he humiliate him.”
(Musnad Ahmad 15/239).

Value the bond between us... Let us make the tie even stronger by adding up million of duas for each one of us...

~~~~~~~~

This is the LONG poem.

Kenapa kita menutup mata ketika kita tidur ?
Kenapa kita menutup mata ketika kita menangis ?
Kenapa kita menutup mata ketika kita membayangkan sesuatu ?
Hal hal yang terindah di dunia ini biasanya tidak terlihat

Ada hal hal yang tidak ingin kita lepaskan
dan ada orang orang yang tidak ingin kita tinggalkan
Tapi ingatlah, melepaskan bukan bererti kehidupan telah berakhir
melainkan hanya permulaan dari kehidupan yang baru

Kebahagiaan ada untuk mereka yang menangis
Kebahagiaan ada untuk mereka yang telah tersakiti
Kebahagiaan ada untuk mereka yang telah mencari dan telah mencuba

Kerana merekalah yang bisa menghargai
Betapa pentingnya orang yang telah menyentuh kehidupan mereka

Cinta adalah ketika kamu menitiskan air mata, tetapi masih peduli
terhadapnya
Cinta adalah ketika dia tidak mempedulikanmu, tapi kamu masih menunggunya
dengan setia
Cinta adalah ketika dia mulai mencintai orang lain dan kamu masih
mampu tersenyum
sambil berkata , ” Aku turut berbahagia untukmu ”

Apabila cintamu tidak berhasil, bebaskanlah dirimu
Biarkanlah hatimu kembali melebarkan sayapnya dan terbang ke alam
bebas lagi
Ingatlah, kamu mungkin menemukan cinta dan kehilangannya..
Tetapi saat cinta itu dimatikan, kamu tidak perlu mati bersamanya..

Orang yang terkuat bukanlah orang yang selalu menang dalam segala hal
Tetapi mereka yang tetap tegar ketika mereka jatuh
Entah bagaimana, dalam perjalanan kehidupanmu,
Kamu akan belajar tentang dirimu sendiri dan suatu saat kamu akan
menyedari
Bahwa penyesalan tidak seharusnya ada di dalam hidupmu
Hanyalah penghargaan abadi atas pilihan pilihan kehidupan yang telah
kau buat
Yang seharusnya ada di dalam hidupmu

Sahabat sejati akan mengerti ketika kamu berkata, ” Aku lupa ”
Sahabat sejati akan tetap setia menunggu ketika kamu berkata, ”
Tunggu sebentar ”
Sahabat sejati hatinya akan tetap tinggal, terikat kepadamu
ketika kamu berkata, ” Tinggalkan aku sendiri ”

Saat kamu berkata untuk meninggalkannya,
Mungkin dia akan pergi meninggalkanmu sesaat,
Memberimu waktu untuk menenangkan dirimu sendiri,
Tetapi pada saat saat itu, hatinya tidak akan pernah meninggalkanmu
Dan sewaktu dia jauh darimu, dia akan selalu mendoakanmu dengan air
mata

Lebih berbahaya mencucurkan air mata di dalam hati
daripada air mata yang keluar dari mata kita
Air mata yang keluar dari mata kita dapat dihapus,
Sementara air mata yang tersembunyi,
Akan menggoreskan luka di dalam hatimu
yang bekasnya tidak akan pernah hilang

Walaupun dalam urusan cinta, kita sangat jarang menang,
Tetapi ketika cinta itu tulus…
meskipun mungkin kelihatannya kamu kalah,
Tetapi sebenarnya kamu menang karena kamu dapat berbahagia
sewaktu kamu dapat mencintai seseorang
Lebih dari kamu mencintai diri kamu sendiri…

Akan tiba saatnya dimana kamu harus berhenti mencintai seseorang
Bukan karena orang itu berhenti mencintai kita
Atau karena ia tidak mempedulikan kita
Melainkan saat kita menyedari bahwa orang itu
Akan lebih berbahagia apabila kita melepasnya
Tetapi apabila kamu benar benar mencintai seseorang,
Jangan dengan mudah kita melepaskannya
Berjuanglah demi cintamu… Fight for your dream !
Itulah cinta yang sejati..
Bukannya seperti prinsip ” Easy come.. Easy go… ”

Lebih baik menunggu orang yang benar benar kamu inginkan
Daripada berjalan bersama orang ” yang tersedia ”
Lebih baik menunggu orang yang kamu cintai
Daripada orang yang berada di ” sekelilingmu ”

Lebih baik menunggu orang yang tepat
Kerana hidup ini terlalu berharga dan terlalu singkat
Untuk dibuang dengan hanya ” seseorang ”
Atau untuk dibuang dengan orang yang tidak tepat

Kadang kala, orang yang kamu cintai adalah orang yang paling
menyakiti hatimu
Dan kadang kala teman yang membawamu di dalam pelukannya
Dan menangis bersamamu adalah cinta yang tidak kamu sadari

Ucapan yang keluar dari mulut seseorang
Dapat membangun orang lain, tetapi dapat juga menjatuhkannya
Bila bukan diucapkan pada orang, waktu, dan tempat yang benar
Ini jelas bukan sesuatu yang bijaksana

Ucapan yang keluar dari mulut seseorang
Dapat berupa kebenaran ataupun kebohongan untuk menutupi isi hati
Kita dapat mengatakan apa saja dengan mulut kita
Tetapi isi hati kita yang sebenarnya tidak akan dapat dimungkiri

Apabila kamu hendak mengatakan sesuatu..
Tataplah matamu di cermin dan lihatlah kepada matamu
Dari situ akan terpancar seluruh isi hatimu
Dan kebenaran akan dapat dilihat dari sana.........

~~~~~~~~

Sahabatku....

Mengertilah bahawa aku terlalu sayangkan ikatan yg ada... Meski tidak akan selalu bersua, harapanku kau akan tetap bahagia. Bahagia dengan takdir yg DIA tetapkan. Selaut kasih sepantai sayang...



p/s : mohon sahabat-sahabat doakan saya, satu family diserang demam & batuk.. Sebab musim tengkujuh mungkin ..

8 comments:

deena farhana said...

salam alayk ukhtiku syg...

moga cepat sembuh...kak deena doakan...

nice touch..dah lama kak deena tunggu entri bilah,rindu sgt..akhirnya kerinduan tu terubat dgn entri yg sgt nice..

moga bilah sentiasa diberkati Allah..slm buat kak sajid ye:)

UmiJida said...

terharunya bilah buat entri ni. Huhu.. terima kasih..

apapun, shafakumullah. la ba'sa tohurun inshaAllah.

rajin2 update lagi ye. akak suka tenggelam dalam ayat2 indah dlm blog kawan2. :)

Lelaki Ini said...

suka sgt2 ayat di atas!

Abd Razak said...

Assalamualaikum ya ukhti..:)

Saya doakan moga ukhti cepat sembuh..

Kawan yang tak dapat dimanfaatkan ketika susah lebih mendekati musuh daripada sebagai kawan. Tidak ada yang abadi, dan tidak ada kawan yang sejati kecuali yang menolong ketika susah.

melatidaisy said...

kak deena :

wa'alaikumussalam habibati ukhti :)

syukran ats doa.. belum sembuh sepenuhnya lg..hehe.

akak, kak sajid skrg kt srwak,husband die keje sana,kak sajid dah abis blaja :)

semoga kak deena sihat n dirahmatiNya selalu :)

melatidaisy said...

Umijida :

hehe..jgn nangi kak sajid :)

syukran ats doa..semoga kak sajid n suami sihat dan dlm rahmatNya sentiasa .. :)

melatidaisy said...

Lelaki Ini :

touching kan? hehe .. semoga dpt manfaatnya bersama. :)

melatidaisy said...

Abd Razak :

wa'alaikumussalam akh :)

syukran ats doa,

stuju dgn akh, sahabat yg baik boleh menerima kita apa adanya dan sentiasa bersama dlm susah mahupun senang. alhamdulillah Dia kurniakan sy sahabat2 yg sejati :)