Sunday, January 30, 2011

Asam Pedas Ikan Patin

بسم الله الرحمن الرحيم

Pagi tadi, rumah saya kembali sunyi setelah ummi dan adik-adik ke sekolah dan abah pun ke tempat kerja. Tinggallah saya berdua bersama adik lelaki yang baru je sampai subuh tadi dari Sg Besi (UPNM). Tiba-tiba jam 9 lebih kereta ummi muncul kat depan rumah, rupanya ummi balik hantar adik saya yang kurang sihat,kat sekolah tadi dia muntah-muntah, terus dia jumpa ummi kat bilik sakit (kebetulan ummi adalah guru yang bertanggungjawab menjaga bilik sakit kt sekolah tu), kemudian ummi hantar balik rumah, bagi dia rehat kat rumah je. Tapi yang saya geram bila dah kat rumah elok je dia, siap main PS lepastu online lagi. Dah tak pening dan tak sakit katanya. Nasib baik baru tingkatan satu, kalau tingkatan 5 memang saya call ummi mintak ummi ambik dia bawak g sekolah balik.huhu.

Sebelum ummi gerak ke sekolah lepas hantar adik saya balik tadi dia request nak makan asam pedas ikan patin. Dia tanya tau buat ke tak, saya cakap tak tau tapi boleh buat.hehe..dalam hati saya cakap, “ape susah..google kan ade ” :) . Selama ni memang saya tak pernah masak sendiri asam pedas ikan patin ni, kalau masak sama-sama ngan ummi tu selalu la, tapi time tu dengar dan ikut arahan ummi je, bila kena masak sendiri mana ade orang nak bagi arahan lagi dah, pandai-pandai diri sendiri je ikut gerak hati :)

Lepas tu saya terus masuk bilik on laptop, terus google..berderet-deret keluar resipi asam pedas ikan patin ni,Kat sini saya paste kan resipi asam pedas ikan patin yang saya amik dari sini :

Bahan-bahan ( 1 kluarga boleh makan )
• 1 ekor ikan patin
• 4 ulas bawang merah-ditumbuk
• 3 ulas bawang putih-ditumbuk
• 2cm kunyit hidup-ditumbuk
• 1 btg serai dititik
• 3 btg daun kesum
• 1 bunga kantan-dibelah dua
• 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
• 3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
• 1 1/2 mangkuk kecil air biasa
• garam dan gula (ikut rasa)
• minyak masak
• sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan)

Cara-cara
1. Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
2. Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
3. Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
4. Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan

Sebenarnya saya tak ikut 100% resepi kat atas, just untuk dijadikan panduan je. Saya tambahkan hirisan lengkuas sikit dan saya tak masukkan belacan. Kalau ikutkan yang ummi selalu masak dia masukkan sekali asam keping tapi takde plak asam keping kat dapur tadi, xpe, x menjejaskan pon..hehe.kuantiti bahan pun saya ubah sesuka hati je, Lagipun saya masak untuk 2 ekor ikan patin, family saya besar, seekor je tak cukup.lebih-lebih lagi ikan patin ni memang faveret semua orang dalam rumah ni (kecuali saya), saya makan cuma kurang gemar.hehe..daun kesum bukan main banyak saya bubuh tadi, dah gaya macam kebun daun kesum je dalam periuk tu (tashbih/perumpamaan yg agak melampau), hehe..nasib la..dah feveret saya. Orang lain makan asam pedas ikan patin sebab suka ikan, saya sebab suka daun kesum :)

ini hasilnya =)



Akhirnya kul 1.00pm saya dah siap masak. Tapi tak makan lagi pun..tunggu yang lain-lain balik dulu, sambil tu saya mengonlinekan diri sekejap and terasa nak update blog, terhasillah entri pasal masakan dan makanan ni. Baru saya perasan yang selama ni tak pernah-pernah saya cerita pasal makanan dan masak-memasak kat sini, sedangkan salah satu dari hobi saya adalah memasak.hehe..inshaAllah next time kalau ada kesempatan saya akan share lagi pengalaman saya di sini. Saya bukan tukang masak handalan pun, tapi suka dan puas hati kalau dapat tengok ummi abah dan adik-beradik makan masakan saya :)

I’ve promised to myself to finish one of my asaimen first b4 enjoy blogwalking for today. inshaAllah saya cuba.. indeed, i miss blogwalking so much. kat uia tak sempat pun nk bw ni. Till then..semoga kalian bahagia dalam rahmat-Nya sentiasa.jumpe lagi di next entri.. ^_^

9 comments:

Solehah said...

nampak sedap.tak pernah masak ikan patin lagi. kene cube ni.tq share resepi.

Werdah said...

Assalamu'alaikum Melati

Pecah air liur makcik la... masakan febret ialah masak asam pedas...

Abd Razak said...

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ الله

Moga saudari nabilah sihat hendaknya..:)

Ermmm saya lom pernah lagi makan ikan patin, sedap erk

cemomoi said...

buat leleh air lio tul... kalu merah cam orang melaka uiii...

Kakzakie said...

Salam Melatidaisy,

Terpikat dgn "strive for mardhatillah" jejari kakak mengetuk pintu rumah... cantik ada asam pedas pulak tu. Hehehe....

Baru belajar masak tanpa ummi. Taniah!!! Salam kenal dari kakak.

si para para said...

wah sedap tu...
tapi lagi suka ikan patin masak tempoyak..hehe

tag hari tu dah buat..lambat sukit..line tenet lembab.

Cikguzam said...

salam melati,
wahhhh pandai masak. Alhamdulillahh, bagus bagus bagus. tahniah ye. Dan satu lagi yg boleh dibanggakan adalah sikap tunggu utk makan bersama....... murni attitude.

MuNie said...

walaweh... sedap! ahaha.. meh la masak umah ak plak. ;)

makan or minum air tangan sendiri? :D

si para para said...

mana tuan rumah menyepi dan menghilang lagi...